Ukrajiny se po válce přestaneme bát, říká zakladatel skupiny Solitea Cígler

Před pár dny se stal finalistou Podnikatele roku a dotáhl možná dosud největší akvizici v historii IT skupiny Solitea. Přesto brněnský dobrodruh a byznysmen Martin Cígler neslaví.

Ukrajiny se po válce přestaneme bát, říká zakladatel skupiny Solitea Cígler
Martin Cígler, šéf a spolumajitel skupiny Solitea | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

„Všechno zválcovala válka na Ukrajině. Každý den pozorně sleduji, co se děje, a přeji Ukrajině, ať to zvládne. Snažíme se jako společnost maximálně pomoci, ať už finančně v Česku, nebo nějakou logistickou podporou na Slovensku,“ říká vládce rozsáhlé technologické skupiny Solitea, která aktuálně zastřešuje desítky firem nejméně v sedmi evropských zemích s celkovým obratem tři miliardy korun. 

Skupina se nedávno rozrostla o českou společnost Techniserv IT, do té doby významného konkurenta s půlmiliardovým obratem. Velikostí šlo o zřejmě největší jednorázovou akvizici v historii skupiny, kterou od roku 2014 budoval ve spolupráci se slovenskou finanční skupinou J&T Finance Group. Dnes je jeho společníkem skupina Sandberg Capital někdejšího partnera J&T Martina Fedora. Společně aktuálně chystají další nákupy firem v Česku i v zahraničí. Ačkoli válečná vřava na Ukrajině jeho plány dost možná ovlivní.

„Konflikt se nás primárně nedotýká, Rusko ani Ukrajina nejsou náš obchodní partner, nemáme tam přímo zákazníky ani dodavatele. Sekundární dopad se ukáže. Já teď přesně nevím, jestli naši zákazníci nemají na Ukrajině nebo v Rusku nějaké klíčové dodavatele. Ale dá se očekávat, že se to některých našich zákazníků týkat bude. Ostatně máme hodně zákazníků třeba z automotivu. Teď ale málokdo ví, jak se konflikt bude vyvíjet,“ říká k tomu Cígler, který dnes ve skupině Solitea drží dvacetiprocentní podíl a nadále ji řídí jako hlavní šéf. 

Skupina kromě Česka a Slovenska působí také v Rakousku, Slovinsku, Chorvatsku a Srbsku. A na další země se pozorně dívá. Podle Cíglera v minulosti uvažovala i o vstupu na Ukrajinu.

„O expanzi na ukrajinský trh jsme uvažovali, ale nakonec jsme se jí docela báli. A nikdy jsme do ní vlastně aktivně nešli. Ale pokud ten konflikt dopadne dobře – myšleno tím dobře pro demokratickou Ukrajinu –, přestanu se jí bát,“ zamýšlí se sedmapadesátiletý byznysmen a milovník expedičního cestování. 

Celý rozhovor s Martinem Cíglerem o budování obřího holdingu, cestování i dakarské rallye čtěte v aktuálním vydání týdeníku Hrot, které vychází 14. března.