Ukrajinští armádní programátoři se činí. Nad ruskými mají navrch

Ukrajinská vojenská jednotka počítačových odborníků vyvíjí software Delta, který shromažďuje informace o pohybu ruských vojsk na frontě. Kyjev tvrdí, že má modernější armádu a mladší důstojníky než ruský protivník.

Ukrajinští armádní programátoři se činí. Nad ruskými mají navrch
ilustrační foto | Shutterstock.com

Ukrajinští programátoři pracující pro armádu zdokonalují software, který dokáže mapovat a předvídat pohyby nepřátelských sil na frontě. Jmenuje se Delta a pracují na něm IT odborníci v jedné z kancelářských budov v Záporoží. 

Tvrdí, že jim program pomůže porazit ruské okupanty. Software zobrazuje umístění ukrytých tanků a dělostřeleckých systémů, ale i detailní snímky vojenských jednotek. Využívá data ze satelitních snímků, které Kyjevu poskytují spojenci ze Severoatlantické aliance, ale také ze sociálních sítí. Přesná lokalizace nepřítele umožňuje efektivnější protiúder. 

I když na první pohled může frontová linie připomínat atmosféru zákopové války z první světové, výsledek významně ovlivňuje použití nejmodernějších technologií a kvalitní zpravodajské informace. A v tom mají mít ukrajinští obránci výhodu. 

Počítačový odborník Vitalij z centra pro inovace a vývoj obranných technologií na ukrajinském ministerstvu obrany je přesvědčen o tom, že ukrajinská armáda válku s násobně větším protivníkem vyhraje, protože je lépe organizována. 

Flexibilnější velení

Struktura ozbrojených sil je méně hierarchická a řada důstojníků je mladší, než je tomu v případě ruské armády. Rozhodovací pravomoci jsou volnější, což umožňuje lepší reakci na aktuální vývoj na frontě. „Největší rozdíly mezi ruskou armádou a ukrajinskou armádou jsou horizontální vazby mezi jednotkami,“ zdůraznil Vitalij pro britský deník The Guardian.

Úspěchy na frontě jsou podle něj způsobeny kvalitní komunikací a soudržností ukrajinských jednotek. Centrum pro inovace má v blízkosti fronty šest „center pro informovanost o vojenské situaci“. Sedmé se tvoří na Donbasu. Místa center IT odborníků se samozřejmě z bezpečnostních důvodů pravidelně mění. 

Software Delta začali vyvíjet z velké části dobrovolníci, kteří už v roce 2014 založili neziskovou organizaci Aerorozvidka, jež měla bránit ruské agresi využitím dronů a důrazem na zavádění nových technologií do ukrajinské armády.

Hlavní výhodou je, že iniciativa propojuje soukromý a státní vojenský sektor. „Nebyli to byrokraté z ministerstva obrany. Byli z podnikového sektoru a byli mobilizováni, aby sloužili v armádě,“ doplnila další členka jednoho z center Taťjana (z bezpečnostních důvodů odmítla uvést celé jméno). Program Delta vznikal jako zakázka v komerčním sektoru. Celý proces vývoje a aktualizací je velmi krátký. Software byl navíc představen zemím NATO letos na konci října. 

V centrech také pracují na integraci běžně dostupných komerčních dronů pro vojenské účely. Kvadrokoptéry dokážou pouštět na ruské jednotky lehčí bomby, uvolňovací mechanismus je vyroben na 3D tiskárně. V rámci center fungují i týmy, které procházejí ruské sociální sítě, vyhledávají příspěvky ruských rekrutů a sbírají informace o nově mobilizovaných posilách na frontě. Data o jejich poloze vkládají do systému Delta. 

Kdo ovládne Melitopol?

Nyní se aktivita ruských jednotek soustřeďuje v okolí města Melitopol. Pro ruskou armádu se jedná o logistické centrum u pobřeží Azovského moře, jež je klíčové pro pozemní zásobovací trasy (vede tudy železnice) na Krymský poloostrov. Zde se očekává další bitva mezi Ukrajinou a Ruskem. Ruští okupanti už ve městě rozmísťují protitankové betonové zátarasy v očekávání pouličních bojů, napsal „exilový“ starosta města Ivan Fedorov

Delta využívá i zdroje ze satelitních snímků, které poskytují spojenci členských zemí NATO, záběry z dronů, fotografie a další informace, které poskytuje síť informátorů na území nyní ovládaném Rusy. Všechny informace se ukládají do podrobné mapy bojiště a denně se aktualizují. V rámci ukrajinských jednotek je sdílena pomocí satelitní internetové sítě Starlink, kterou provozuje společnost SpaceX amerického miliardáře Elona Muska.

Ukrajina se snaží modernizovat armádu podle nejnovějších standardů zemí NATO, aby se co nejvíce odlišovala od struktury té ruské, která stále připomíná těžkopádnou armádu podle sovětského vzoru. Analytik Nick Reynolds z londýnského think-tanku Royal United Services Institute (RUSI) tvrdí, že některé složky ukrajinské armády se stále brání změnám myšlení ze sovětského způsobu velení na modernější variantu a používání nejmodernějších technologií. Současná válka ale ukazuje, že změna je nutná, aby Ukrajinci porazili ruské okupanty. 

Nicméně nyní jsou ukrajinské jednotky ve způsobu velení a vedení bojových operací oproti ruským konkurentům už výrazně napřed. „Ruská strana má určitou úroveň technologických možností, ale na personální úrovni je armáda stále velmi sovětská,“ zdůraznil Reynolds. Válku už nevyhrává počet zbraní, ale co nejkvalitnější informace.