Ukrajinci si stěžují na západní „paniku“

Američané a NATO přehánějí nebezpečí ruské invaze, tvrdí ukrajinský prezident Zelenskyj.

Ukrajinci si stěžují na západní „paniku“
Volodymyr Zelenskyj | foto Profimedia.cz

Kdo potřeboval další důkaz o tom, že situace na Ukrajině je složitá, mohl být v pátek spokojen. Tamní prezident Volodymyr Zelenskyj se zastal Ruska a kritizoval postoj západních politických vůdců k napětí okolo bezpečnostní situace stran Ukrajiny. 

Podle Zelenského se západní politici snaží jen najít důvod k uvalení přísnějších sankcí vůči Rusku. „Tak to dělat nejde," řekl 44letý ukrajinský prezident, jehož země stojí před hrozbou ruské ozbrojené invaze. 

Řekl, že západní politici uměle burcují vášně, ačkoli „válka není neodvratná“. Kritizoval například rozhodnutí australské, americké a britské diplomacie odvolat z Kyjeva zbytné členy svých velvyslaneckých misí. Podle ukrajinského prezidenta to jen vyvolává paniku.

„Nemohu být jako jiní politici, kteří jsou vděční Spojeným státům už za to, že jsou Spojenými státy," řekl Zelenskyj, jenž má s Američany nevalné zkušenosti. Například bývalý prezident Trump mu vyhrožoval odebráním podpory a investic, pokud mu (Zelenskyj Trumpovi) nepomůže sehnat kompromitující materiály o synovi současného prezidenta - a tehdejšího Trumpova vyzyvatele - Joe Bidena.

Bylo to podruhé během jediného týdne, co se Zelenskyj veřejně pustil právě do Bidena, svého nejmocnějšího spojence. Na začátku minulého týdne si dal ukrajinské prezident záležet, aby zdůraznil, že žádné případné narušení ukrajinských hranic ze strany ruských vojsk není „malé“. Učinil tak o několik hodin později, co Biden nahlas uvažoval o tom, jestli by země NATO skutečně šly do války proti Moskvě v odvetě za „každé malé překročení“ ukrajinských hranic.

 

Zelenskyj vyjádřil svou nespokojenost nad tím, že političtí vůdci nejsou v hodnocení ukrajinské bezpečnostní krize dostatečně zdrženliví. „Dokonce i respektovaní světoví vůdci mluví otevřeně a nedrží se diplomatického jazyka,“ řekl na tiskovce Zelenskyj. „Prostě řeknou 'zítra bude válka'. Tak vypadá panika.“

Podle deníku The Washington Post Zelenského slova americké vládní činitele překvapila a znepokojila. Krátce předtím se nechal slyšet šéf amerikcého Sboru náčelníků generál Mark A. Milley, že „rozsáhlá ruská invaze na Ukrajinu by byla katastrofou“. V tom se se shoduje se Zelenským, jenž zase prohlásil, že v případě takové invaze „budeme všichni poraženi“. Už nedodal, co je zjevné - že totiž první místo mezi poraženými by patřilo jeho zemi a jemu osobně.

Zároveň však Zelenskyj naznačil, že Američané a jejich západní spojenci mohou být o krizi nedostatečně informováni. „Jsme vděční Spojeným státům za jejich neustálou podporu naší nezávislosti a územní celistvosti. Ale já jsem ukrajinský prezident. Vidím a znám hlubší podrobnosti než kterýkoli jiný prezident.“