Ukrajina obvinila Západ z nečinnosti. Zelenskyj se obává o život

Vedení ukrajinského státu si stěžuje, že je Západ fakticky nechal osamocené v boji proti Rusku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že je ruským cílem číslo jedna.

Ukrajina obvinila Západ z nečinnosti. Zelenskyj se obává o život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Západ z nečinnosti | Profimedia.cz

Vedení Ukrajiny je rozladěno postojem Západu, který ani druhý den bezprecedentního útoku na Ukrajinu a její hlavní město Kyjev nedokázal zaujmout tvrdší stanovisko, jež by reálně ruského prezidenta Vladimira Putina zabolelo. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že se stal pro Kreml terčem číslo jedna a Rusko jej chce odstranit společně s jeho rodinou. Cílem Putina je politické zničení Ukrajiny právě tím, že odstraní hlavu státu, varoval Zelenskyj s tím, že zůstává ve vládní čtvrti v Kyjevě. 

Ukrajinští politici a diplomaté jsou zklamáni tím, že západní země nejsou dostatečně razantní v uvalení přísných sankcí na Rusko, včetně odříznutí od mezinárodního bankovního systému SWIFT v době, kdy se už začíná bojovat v ulicích třímilionového Kyjeva. Město čelí opakovanému raketovému ostřelování. 

„Naposledy naše hlavní město něco podobného zažilo v roce 1941, kdy na něj zaútočilo nacistické Německo. Ukrajina zlo porazila a porazí i toto,“ popsal poslední události ministr zahraničí Dmytro Kuleba. 

Zelenskyj kritizuje západní lídry, kteří podle něj celou situaci sledují pouze zpovzdálí a nedělají nic, aby Putina od další ofenzivy odradili. „Náš stát bráníme sami,“ postěžoval si s tím, že dosavadní oznámení sankcí z EU a USA nemělo na šéfa Kremlu vliv. Prezident trvá na tom, že nikdy nebude poražen a zlomen ukrajinský charakter. 

Země zavedla všeobecnou mobilizaci pro muže od osmnácti do šedesáti let, obyvatele Kyjeva vyzvala, aby si připravili Molotovovy koktejly, jež by pomohly zastavit ruské tanky. 

Ukrajinské ministerstvo obrany také varuje před tím, že ruští diverzanti používají zabavené ukrajinské uniformy, aby se lstí dostali snadněji do hlavního města. Putin oznámil, že bombardováním celé země chce dosáhnout jejího odzbrojení a „denacifikace“. Až ukrajinská armáda složí zbraně, je údajně ochoten jednat o míru. 

Proti vyřazení Ruska z mezinárodního bankovního systému plateb SWIFT zatím nejvíce protestovalo Německo, Itálie a Rakousko. Jedním z argumentů je hlavně to, že se SWIFT používá i pro placení za ruský zemní plyn. Část zemí v EU, zejména pobaltské země nebo Polsko, je ale tímto postojem frustrovaná. Jeden z diplomatů v EU měl podle webu Politico říci, že se zřejmě čeká na to, až bude Kyjev kobercově bombardován, než zvítězí názor, že musí být Putin ekonomicky izolován. 

Polský premiér Mateusz Morawiecki poukázal na absurdní situaci, při níž si Evropa nepřímo vydržuje Putina. Platbami Rusku za zemní plyn a ropu umožňuje vládci Kremlu budovat armádu, která ohrožuje zbytek Evropy. Ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk nechápe, na co němečtí politici čekají, když na Ukrajině umírají kromě vojáků i civilisté včetně dětí.