Ukrajina letos dostala ze zahraničí finanční pomoc přes 38 miliard eur

Ukrajina v letošním roce dostala ze zahraničí finanční pomoc za více než 38 miliard eur (zhruba 939 miliard korun), uvedl ministr financí Serhij Marčenko. Americký ministr zahraničí Antony Blinken následně oznámil, že USA vyčlení Ukrajině dalších 250 milionů dolarů (5,6 miliardy korun) vojenské pomoci. Jde o poslední dostupnou částku, kterou má vláda k dispozici bez nového hlasování v Kongresu, poznamenala agentura AFP.

Ukrajina letos dostala ze zahraničí finanční pomoc přes 38 miliard eur
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj | foto Dmytro Larin / Shutterstock.com

Podle Marčenka byl díky pomoci ze zahraničí letošní rok finančně stabilnější než rok 2022 a Kyjev skrze ni dokázal financovat výdaje na obranu před útokem ze strany Ruska, ale také pomoc vysídleným lidem, platy státních úředníků nebo důchody.

„Znepokojuje mě nyní podstatně méně rok 2024 než rok 2025,“ poznamenal ministr, podle kterého panuje nejistota ohledně další podpory ze strany Evropské unie a Spojených států. Na rok 2024 má Kyjev už nyní přislíbenou podporu zhruba za 33 miliard eur, napsal magazín Forbes před Blinkenovým oznámením.

Spojené státy od začátku ruské invaze na pomoc Ukrajině už dříve vyčlenily přes 110 miliard dolarů. Washington byl dosud nejvýznamnějším poskytovatelem vojenské pomoci, další pomoc ale brzdí spory amerického Kongresu a administrativy prezidenta Joea Bidena.

Ten už dříve avizoval, že do konce tohoto měsíce vyčlení ještě jeden balíček vojenské pomoci, k dalším ale bude potřebovat schválení Kongresu. Bílý dům dnes podle agentury Reuters oznámil, že plánuje Ukrajině poskytnout dalších dvacet milionů dolarů (asi 444,5 milionu korun), Blinken následně uvedl, že se bude jednat o 250 milionů dolarů.

„Je nezbytné, aby Kongres jednal co nejdříve a podpořil naše národní bezpečnostní zájmy tím, že Ukrajině umožní bránit se,“ uvedl Blinken v prohlášení.

Podle Marčenka stojí Ukrajinu každý den války proti Rusku zhruba 120 milionů eur (2,97 miliardy korun). Jejím cílem je snižovat závislost na zahraničních partnerech, dodal.