Účet za covid: letiště prodělalo stamiliony

Pandemický rok 2020, který sebral skupině Letiště Praha 80 procent cestujících, se zařízl do jejího hospodaření minusem 687 milionů korun.

Účet za covid: letiště prodělalo stamiliony
Letiště Václava Havla | Tomáš Novák

Podle Jiřího Černíka, člena představenstva Letiště Praha, jde ještě o poměrně solidní číslo s ohledem na obrovský propad v letecké dopravě. „Při pohledu zpět a při zvážení všech okolností jsme rok 2020 zvládli se ctí. Od začátku jsme krizi vnímali jako příležitost,“ řekl. 

Samotné Letiště Praha zaznamenalo po předchozích rekordních letech ztráty celkem 459 milionů. Vyplývá to z právě zveřejněného hospodaření firmy. Czech Airlines Handling, zajišťující odbavení cestujících, letadel, nákladu a pošty, dosáhla hrubé provozní ztráty 126 milionů korun. „Svůj provoz nadále financujeme z vlastních finančních rezerv, vytvořených v předchozích letech, a mezi konkurencí na trhu handlingových služeb v Evropě jsme tak spíše výjimkou,“ okomentoval výsledky Tomáš Svoboda, předseda představenstva Czech Airlines Handling. Další z rodiny, Czech Airlines Technics, která zajišťuje údržbu a opravy letadel i letadlové techniky, zaznamenala minus 102 milionů korun.

Letiště Praha zůstalo jako kritická infrastruktura státu otevřené po celou dobu pandemie a zajišťovalo mimo jiné odbavení důležitých repatriačních i nákladních letů se zdravotnickým materiálem. Financování provozu letiště bylo zajištěno v roce 2020 z vlastních zdrojů a o externí úvěr požádala společnost až na samém konci roku. 

I přes postupné obnovení letů do desítek destinací a zvyšování poptávky po cestování bylo loni na Letišti Václava Havla Praha odbaveno pouze 3,7 milionu cestujících. Představuje to pokles skoro o 80 procent oproti roku 2019, kdy byl pokořen dosavadní rekord téměř 18 milionů odbavených cestujících za jediný rok. V současné době se z Prahy létá již do více než stovky destinací a s uvolněním cestovních podmínek zájem o cestování roste. Podle odhadů by se letectví mohlo na hodnoty z roku 2019 vrátit přibližně za čtyři až pět let.