Týden v médiích XVI

Týden v médiích XVI
Livesport sídlí ve vlastní budově Aspira Business Centre v pražských Butovicích. | foto Livesport

Majitel TV Nova otevírá redakci v Bruselu

Společnost CME, která v Česku provozuje televizi Nova, zahajuje od července provoz nové zpravodajské redakce v Bruselu. Ta má sloužit jako základna, z níž budou zpravodajové CME svým divákům zprostředkovávat dění v Evropské unii, NATO a dalších evropských zemích. Ve štábu usednou reportéři z komerčních televizních stanic CME v Bulharsku (bTV), Rumunsku (Pro TV) a Česku, přičemž česká zpravodajka Háta Sassmannová (TV Nova) má pokrývat dění pro Česko i Slovensko. Zpravodajský tým by na podzim měli doplnit také redaktoři z chorvatské RTL a slovinské Pop TV. O investici do zřízení zpravodajské redakce v Bruselu rozhodla CME na základě úspěšného vyslání zpravodajského týmu TV Nova během předsednictví ČR v Evropské komisi a v souvislosti s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu. 

Distributor tisku PNS prohloubil ztrátu

Největší tuzemský distributor tisku, První novinová společnost (PNS), loni prohloubil ztrátu o 23 milionů na 97,5 milionu korun. Ta bude zaúčtována na účet ne­uhrazené ztráty z minulých let. Rozhodla o tom minulý týden valná hromada společnosti. PNS loni nadále čelila zejména pokračujícímu sestupnému trendu na většině obsluhovaných trhů. Prodej tisku se snížil o 13,7 procenta, což byl největší pokles za posledních deset let. Důležitý byl rovněž dopad vysoké ceny papíru, který negativně ovlivnil zejména poptávku po neadresné distribuci a po distribuci obchodních psaní.

Celkové výnosy firmy klesly o 34,9 milionu korun na 3,24 miliardy. Absolutně nejvíce klesly tržby z volného prodeje tisku, a to o 69,2 milionu korun. Výnosy z neadresné distribuce klesly o 31,3 milionu korun. Výnosy z předplatného deníků se podařilo díky vyšším cenám naopak zvýšit o 8,1 milionu korun, příjem z předplatného časopisů stoupl o 13,2 milionu korun. Sjednání palivových příplatků znamenalo dodatečné tržby 25,3 milionu korun.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit