Týden v médiích XIX

Týden v médiích XIX
Marika Šoposká a Miroslav Krobot v novém kriminálním seriálu Oktopus. | foto Petr Čepela

Šámal jako ředitel zpravodajství ČT končí

Zdeněk Šámal opouští funkci ředitele zpravodajství a sportu České televize. Seznam Zprávám to řekl nastupující generální ředitel veřejnoprávní televize Jan Souček. Jméno možného Šámalova nástupce neuvedl, oznámit je chce na přelomu srpna a září, sám se funkce ujme k 1. říjnu. Ve funkci ředitele zpravodajství ČT působil Šámal nejprve od srpna 2003 do listopadu 2007 a znovu je jím od ledna 2012. Z čela zpravodajství odejde k 30. září, řekl pro iDnes.cz.

Do tehdejší Československé televize přišel Šámal poprvé v polovině osmdesátých let, začínal jako asistent kamery. Poté od roku 1991 pracoval jako redaktor a editor, v letech 1994 až 1998 působil jako stálý zpravodaj ČT v Rusku a od května 1998 byl šéfredaktorem zpravodajství ČT. Z televize odešel v červnu 2000, v srpnu 2003 se vrátil jako ředitel zpravodajství. Mezitím působil jako šéfreportér časopisu Týden, šéfredaktor zpravodajství slovenské zpravodajské televize TA3 a zástupce šéfredaktora časopisu Instinkt.

Jeho druhá etapa v České televizi, během níž se podílel na zrodu zpravodajské stanice ČT24, skončila v prosinci 2007, kdy z ČT zamířil do komerční TV Nova, kde rok a půl působil jako šéf internetového zpravodajství. Od července 2009 až do jejího náhlého konce v lednu 2011 vedl jako generální ředitel zpravodajskou televizi Z1. Následně působil jako programový ředitel pražské televize Metropol. Poté nastoupil od října 2011 jako výkonný ředitel programu ČT24 a od ledna 2012 působí jako ředitel zpravodajství ČT, respektive od ledna 2018 jako ředitel zpravodajství a sportu. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit