Tvrdá lázeňská kúra

Cizinci odjeli, Češi nepřijeli. Lázně drtí velká krize.

Tvrdá lázeňská kúra
ilustrační foto | Tomáš Turek týdeník HROT

Na Nové kolonádě ve Františkových Lázních je liduprázdno. Kolem zahrádek místních restaurací postávají servírky a čekají na hosty, kteří nepřicházejí. Jen kousek níže, u sochy Františka, stojí hlouček lidí. Je to k nevíře, ale tvoří ho skoro všichni místní lázeňští hosté. Přišli na organizovanou prohlídku lázeňských parků a pomníků. Vítejte v místě, které je zhmotněnou krizí turistického ruchu. Dost možná ale z tohoto marasmu povstane proměna českého lázeňství. Všechny jeho roky přehlížené potíže se nyní odhalují na kost.

Smutný František

Je pár dní předtím, než vláda otevře hranice pro turisty. Kapacita lázní je využita maximálně z patnácti procent, některé hotely ani neotevřely, protože se jim kvůli pár hostům nevyplatí poslat personál do práce. Bílé lavičky u koncertního altánku osychají po dešti a nikdo se na ně neposadí. Lázně sice mohly hosty začít přijímat od 27. dubna, ale v parcích stejně nikoho nepotkáte. Se zavřenými hranicemi zůstal zejména západ Čech odříznutý od nejpočetnější klientely z německy mluvících zemí.

Františkovy Lázně jsou bez hostů ani ne poloviční. Město má zhruba pět a půl tisíce stálých obyvatel na pět tisíc lázeňských lůžek se dvěma a půl tisícem zaměstnanců. Starosta Jan Kuchař sleduje situaci s jistou mírou nervozity. „Ten výpadek je extrémní. Nemáme jiný průmysl než cestovní ruch. Počítám, že se budeme muset rozloučit s třiceti procenty příjmu našeho městského rozpočtu,“ říká. Město hospodaří ročně s přibližně 130 miliony korun.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit