Tůně za miliardy. Evropa i banky naskakují na zelený trend

Evropa i banky začaly pumpovat peníze do přírody. Zelené projekty ještě nikdy neměly tolik zdrojů.

Tůně za miliardy. Evropa i banky naskakují na zelený trend
Zadržet vodu v krajině je jeden z hlavních úkolů, kterými se má Česko vyrovnat se změnou klimatu. Podporu vedle státu a EU poskytují i banky, které naskakují na zelený trend. | Archiv

V Česku vzniká unikátní manuál, jak připravit krajinu na změny klimatu. Dostal se i mezi patnáctku příkladů, které jako dobrou praxi doporučuje Evropská unie. Zhruba za dva a půl roku by podle něj krajina připravená na sucha, bleskové povodně a další fenomény nové doby mohla vyrůstat na prvním pilotním území – zhruba sedmikilometrové ploše ve Zdoňově na Broumovsku.

Podobné projekty v minulosti jen těžko bojovaly o místo na slunci, nyní jsou ale v centru dění. Zelenou politiku razí Evropa, chtě nechtě i komerční sektor a nově i banky. Příroda ještě nikdy neměla tak štědré zdroje.

Jak z bloku ven

Jiří Malík pracoval dvacet let v CHKO Broumovsko, dnes stojí za sdružením Živá voda. „Mám ke krajině tady citový vztah. Když jsme se sem v době mého dětství přistěhovali, sice tu už byly vybudované meliorace, ale stačilo dát přehrážku a dalo se koupat v potoce. Dneska jsou strouhy úplně suché nebo ani nedotečou do hlavního toku. Přicházíme o povrchovou vodu,“ popisuje.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit