Trump má oznámit kandidaturu příští rok. Mezi republikány ale sílí odpor

Příští rok se v USA konají důležité „midterm“ volby. A Donald Trump po nich hodlá oznámit opětovnou kandidaturu na prezidenta. V jeho vlastní straně se ale mísí obdiv s odporem.

Trump má oznámit kandidaturu příští rok. Mezi republikány ale sílí odpor
Bývalý americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií | foto Profimedia.cz

Donald Trump po konci v prezidentském úřadu rozhodně nezalezl do ústraní, spíše naopak. Nejprve se spekulovalo, že bude mít vlastní televizní pořad, či dokonce rovnou celou stanici. Pak se hodně propírala jeho vlastní sociální síť, která nakonec bude skutečně realizována a má mu pomoci znovu navázat kontakt s příznivci, jež ztratil kvůli zrušení svého účtu na Twitteru. Kvůli tomu se ostatně dosud soudí. Americká média do toho hojně citují Trumpovy názory na jeho nástupce v Bílém domě Joea Bidena, dění v Republikánské straně i zahraniční politiku. Trumpova motivace být hodně vidět má mít jednoznačný cíl: nesejít z očí a myslí Američanů a za tři roky se znovu pokusit získat prezidentský úřad.

Trump se touto touhou moc netají, a podle sázkových kanceláří je dokonce v současné době největším favoritem. Je zřejmě jen otázkou času, kdy svůj záměr znovu kandidovat oznámí oficiálně. Podle jeho nejnovějšího vyjádření pro televizi Fox News by k tomu mohlo dojít příští rok po takzvaných „midterm“ volbách uprostřed Bidenova volebního období. Právě tyto volby bývají indikátorem spokojenosti Američanů se stávající vládou.

Podle současného vývoje to vypadá, že by republikáni díky klesající Bidenově popularitě mohli příští rok znovu získat většinu v obou komorách Kongresu. Trump však svou kandidaturu zřejmě oznámí po jakémkoli výsledku. Očekávané vítězství Republikánské strany by bral jako vzpruhu a znamení, že nálada a preference Američanů se znovu otáčejí a volají po jeho návratu. Případný neúspěch republikánů by si zase mohl vyložit jako volání po spasiteli, který ukončí řádění „levičáků a progresivistů“.

„Myslím, že hodně lidí bude mít z mého rozhodnutí radost,“ řekl Trump televizi Fox News. Toto vyjádření se dá vyložit dvojznačně, protože Trump ve velkém množství Američanů stále vyvolává nenávist, není ale potřeba pochybovat o tom, jak to exprezident myslel. Do Bílého domu se chce vrátit.

Konkurentů z vlastní strany se Trump evidentně nebojí. Dokonce sebevědomě předpokládá, že mu půjdou sami ochotně z cesty. Týká se to třeba floridského guvernéra Rona DeSantise či bývalé velvyslankyně Spojených států v OSN Nikki Haleyové. „Máme hodně kandidátů se známým jménem. Ale skoro všichni řekli, že pokud budu kandidovat, tak oni ne,“ uvedl Trump a výslovně pochválil DeSantise i Haleyovou. Tu ale s menší výhradou, protože si jej dříve dovolila v několika případech lehce zkritizovat.

Realita v Republikánské straně je ale poněkud odlišná, než jak ji prezentuje Trump. Jeho vliv v ní je stále obrovský, pořád více ale sílí odpor vůči jeho osobě. Dlouhodobě nemá moc vřelé vztahy s Mitchem McConnellem, šéfem republikánů v Senátu, jehož zařazuje do skupiny „RINO“ (Republican in name only), tedy Republikáni jen jménem. Nelíbí se mu třeba McConnellova podpora Bidenova zákona o infrastruktuře v objemu jednoho bilionu dolarů.

McConnell připomíná, že volby v příštím roce budou o budoucnosti a ne o minulosti, kam podle něj Trump patří. Že by straně mohlo odstřihnutí od exprezidenta prospět, ostatně naznačují nedávné výsledky guvernérských voleb. Republikáni totiž dosáhli velkého a překvapivého vítězství ve Virginii, kde v prezidentských volbách jasně triumfoval Biden. Jejich kandidát Glenn Youngkin tam vyhrál i díky tomu, že se v kampani distancoval od Trumpa, čímž získal podporu umírněných voličů, kteří loni hlasovali ne „pro Bidena“, ale „proti Trumpovi“.