Trump hledá číslo 2. Loajalita podmínkou

Donald Trump vybírá kandidáta na viceprezidenta. Musí být loajálnější než Mike Pence a zároveň přijmout tezi o ukradených volbách.

Trump hledá číslo 2. Loajalita podmínkou
Donald Trump a Nikki Haleyová | foto Profimedia.cz

Oficiálně chce Donald Trump vyhlásit opětovnou kandidaturu na prezidenta USA až po midterm volbách v příštím roce, svou kampaň už ale rozjíždí vcelku transparentně. V současnosti se zaměřuje na výběr kandidáta na viceprezidenta, který by mu pomohl volby vyhrát. Stranické zvyklosti a snaha o vybalancování názorových proudů jej tentokrát už nezajímají.

Když vybíral svého nejbližšího spolupracovníka pro kampaň před vyhranými volbami v roce 2016, vsadil právě na tradici a rovnováhu. K jeho excesivitě se mu tenkrát hodil uhlazený a umírněný Mike Pence, na němž mu kromě jiného vyhovovala i jeho loajalita. I ta ale měla své meze, jak se ukázalo po letošním útoku na Kapitol. Pence se snažil celou situaci uklidnit a podepsal se pod co nejhladší (v rámci možností) předání moci Joeu Bidenovi. Trump jej od té doby považuje za zrádce a skandování davu svých příznivců, kteří vyzývali k pověšení bývalého viceprezidenta, označil za „zdravý rozum“.

Při výběru nového „čísla 2“ už teď Trump žádné kompromisy dělat nehodlá. „Prezidentští kandidáti obvykle vybírají někoho, aby vybalancovali názorové proudy strany. U Trumpa to není téma. On je v podstatě strana. Jsou za ním jednotní,“ řekl webu Politico exprezidentův poradce John McLaughlin s tím, že tentokrát půjde o mnohem osobnější Trumpovo rozhodnutí. Podle jiného nejmenovaného poradce se Trump mezi svým štábem chlubí, jak u něho potenciální kandidáti „škemrají“.

Že se Trump nemíní řídit zvyklostmi, ale neznamená, že nebude jednat takticky. Podle zdrojů z jeho okolí se při hledání vyvoleného zaměřuje na tři oblasti. Buď vybere ženu, „nebílého“ konzervativce, nebo nějakého svého blízkého a dlouholetého spolupracovníka. Ideální by byl samozřejmě někdo, kdo splňuje všechny tři podmínky. V Trumpově případě to však bude hodně těžké. Zřejmě se nepodaří najít ani někoho, u něhož by bylo možné odškrtnout dvě položky.

Jako žena se přímo nabízí bývalá velvyslankyně Spojených států v OSN Nikki Haleyová, která byla dříve považována za velkou Trumpovu spojenkyni, v poslední době jej však ale i několikrát zkritizovala, zejména po lednovém útoku na Kapitol. V jejím případě se spekuluje i o vlastní kandidatuře na prezidentku, Trump si je však jistý, že pokud bude kandidovat on, Haleyová mu nebude stát v cestě. Alternativami jsou senátorka z Tennessee Marsha Blackburnová a guvernérka státu Iowa Kim Reynoldsová.

Do druhé kategorie by mohl spadat například senátor z Jižní Karolíny Tim Scott, který také uvažuje o vlastní kandidatuře. Sám ale výslovně uvedl, že nepůjde proti Trumpovi. S exprezidentem se už dokonce nedávno sešel v Palm Beach a jeden z přítomných pozorovatelů webu Politico potvrdil, že mezi oběma muži „fungovala chemie“.

Kdyby se Trump rozhodl pro někoho, koho dobře zná a stoprocentně se na něj může spolehnout, byl by jedním z kandidátů bezpochyby Mark Meadows, bývalý šéf štábu Bílého domu. Dalším pak zřejmě ministr zahraničí v Trumpově vládě Mike Pompeo.

Pokud by se dalo soudit z posledních Trumpových vystoupení, mohl by být ve hře stále populárnější floridský guvernér Ron DeSantis, který má s Trumpem vřelý vztah a bývá považován za jeho nástupce. Zřejmě z toho důvodu s ním ale podle zdrojů ze štábu Trump příliš nepočítá. Bere jej spíš jako rivala, který by se jej mohl pokusit zastínit.