Tři týdny do dovolené. První se otevře Rakousko, Chorvatsko či Slovinsko

Česko má před letní sezonou seznam prvních zemí, které velmi pravděpodobně turistům otevřou své hranice.

Tři týdny do dovolené. První se otevře Rakousko, Chorvatsko či Slovinsko
Cestovní kancelář - ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník Hrot

Ministerstvo zahraničí je nejblíže dohodám s Rakouskem, Slovenskem, Slovinskem, Chorvatskem, Německem a Maďarskem. Cestovat tam půjde bez omezení pravděpodobně už od poloviny června. Další země pak budou následovat.

První vlna otevřených zemí, kdy nebude vlády zajímat ani testování na covid-19 a nebudou vyžadovat ani karanténu, má přijít 15. června.

Pracovní „minishengen“ dohodli před pár dny zástupci všech zmíněných zemí. Mají stejnou motivaci – přivézt turisty a nastartovat ekonomiku. Nejopatrnější ze zemí je zatím Slovensko, absence kontrol podle něj nahraje pendlování občanů třetích zemí, které může být z epidemiologického hlediska rizikové. Proto také prodloužilo kontroly na hranicích do 26. června.

Na otevření hranic se nicméně chystají cestovní kanceláře. Byť obsadily kapacity v tuzemských hotelech a nabízejí je jako alternativu zahraničí, je pro ně návrat k původnímu režimu dobrou zprávou. Ne na všechny zájemce o dovolenou se totiž v Česku dostane, lukrativní místa hlásí vyprodáno.

„Po všech nově otevíraných destinacích zaznamenáváme výrazný nárůst poptávky ze strany klientů. Zájem je umocněn i predikcí vysoké obsazenosti ubytovacích kapacit v České republice a přeplněností zajímavých lokalit,“ potvrdil Roman Škrabánek, prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Počátek července je pak termín, kdy by mělo být možné cestovat bez omezení i do dalších zemí. Ve hře je zatím Řecko a Bulharsko. Ve všech zemích je dosud příznivá epidemiologická situace, obdobná situaci v Česku.

Plošné kontroly skončily v úterý na hranicích s Rakouskem i Německem, zatím ale trvá povinnost mít negativní test na Covid-19. Hranice zatím hlídá Polsko a již zmíněné Slovensko. Do Česka dosud cizinci nesmějí jezdit za účelem turismu a do 13. června musejí počítat s namátkovými kontrolami.