Trh s luxusními nemovitostmi v New Yorku přes noc zmizel

Za rohem od Central Parku stojí v sousedství slavné Carnegie Hall chlouba nejdivočejšího realitního trhu světa, nová budova se 46 luxusními byty a kancelářemi. Dům s prostým názvem 111 West 57th má jedinou nevýhodu: je prázdný.

Trh s luxusními nemovitostmi v New Yorku přes noc zmizel
New York - ilustrační foto | Archiv

Dejte dohromady všechny tygry, orly a žraloky světa – Property Markets Group se bude mezi nimi pořád vyjímat jako dravec dravců. Jedna z největších developerských firem New Yorku přežila spořitelní krach v 80. letech i finanční krizi před dvanácti lety, ale dnes je její majitel Kevin Maloney v úzkých.

PMG je jedním z developerů, kteří loni postavili budovu 111 West 57th. Uvažujete-li o koupi bytu, drobné stačit nebudou: nejnižší cena je 17 milionů dolarů a nejvyšší hodně přes padesát milionů. (To samo mluví za vše: když si v roce 2010 koupil Lloyd Blankfein, tehdejší šéf investiční banky Goldman Sachs, byt za 26 milionů dolarů, lidé to považovali za exces. Loni stál nejdražší newyorský byt 93 milionů.

Šikovné smlouvy

Ze strany PMG to byl logický tah. Po postkrizových letech, v nichž objem prodejů v nejdražším segmentu newyorských nemovitostí stagnoval, vypadal začátek letošního roku slibně. V únoru zaznamenal trh meziroční nárůst o 54 procent. Vysoké zadlužení kvůli reprezentativní stavbě v prestižní části města bylo pro developery obvyklé a vypadalo jako rozumné riziko. 

Pak přišel koronavirus.

 

Maloneyho firma, stejně jako mnoho dalších developerů i realitních prostředníků, se během jediného měsíce ocitla ve svízelné situaci. Běžná praxe v této části nemovitostního trhu vypadá tak, že developer si na stavbu půjčí a zároveň vybere kauce či zálohy od klientů-kupců, kteří si pořizují byt (řidčeji kancelář) takříkajíc naslepo.

Protože však jde o pěkné peníze, mají kupci mnohá práva, jež jim zaručují možnost od smlouvy odstoupit či požadovat od developera náhradu za sebemenší nedostatky. Tím nejzásadnějším nedostatkem je zdržení. Většina smluv obsahuje klauzuli, jak píše server RealDeal.com, jež klientovi nejen dává možnost od již sjednané koupě upustit, nýbrž i získat kauci zpět v případě, že developer nedodrží takzvaný hraniční termín. A tyto hraniční termíny se u většiny již prodaných 46 jednotek blíží – nejobvyklejším z nich je konec dubna.

„Nebesa se propadla a my jsme zůstali pod nimi,“ komentovala to pro Financial Times Frances Katzenová, makléřka u firmy Douglas Elliman, jež měla před krizí dohodnuté prodeje za osmdesát milionů dolarů; zbude jí zhruba čtvrtina.

Čekat a okusovat nehty

„Je to všude stejné – ať už je stavba hotová, sotva započatá, nebo těsně před dokončením, je prostě zmražená a s tím nejde hnout,“ řekl stejnému zdroji developer Maloney. Myslí si, že kupci, developeři a banky budou nakonec muset najít společnou řeč. To však bude možné až ve chvíli, kdy bude jasnější, jak dlouho současný krizový stav potrvá.

Mezitím čeká trh nepěkné období okusování nehtů. Kousek od Maloneyho stavby směrem na sever stojí Central Park Tower, již dokončená obří budova se 179 jednotkami (většinou byty, zbytek jsou kanceláře). Postavil ji další developerský žralok, Extell Development. Už před nástupem koronavirové krize však měl problémy s prodejem (hodně se na tom podepsala nová newyorská daň z nejdražších nemovitostí). Za vše přitom mluví fakt, že firma umístila inzeráty na prodej některých z tamních bytů na své internetové stránky. V branži přitom bývá zvykem prodat to nejdražší zboží neveřejnými kanály.