Trapná koncovka ministra Prymuly

Roman Prymula, který je teprve jeden měsíc ve funkci ministra zdravotnictví, se nechal nachytat v restauraci v pozdních večerních hodinách – a bez roušky.

Trapná koncovka ministra Prymuly
Roman Prymula | Jakub Poláček / CNC / Profimedia

Zní to jako vtip, ale je to tak. Ministr zdravotnictví Roman Prymula byl nachytán novinářem deníku Blesk, jak vysedává s šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem v luxusní pražské restauraci Rio’s – bez roušky a bez ohledu na fakt, že vláda od 14. října nařídila uzavření všech restaurací. Ironií osudu je to právě Prymula, kdo prosazuje drastická opatření ve snaze zpomalit epidemii koronaviru. 

Bývalý vojenský lékař s hodností plukovníka a vášnivý šachista Prymula se stal ministrem zdravotnictví teprve před měsícem. Teď musí čelit výzvám k rezignaci z opozičních i vládních řad. Největší relevanci má ovšem vyjádření premiéra Andreje Babiše. Ten Prymulu vyzval, aby rezignoval na funkci ministra. Pokud tak neučiní, navrhne jeho odvolání. Nastat mohou dva problémy – prezident Miloš Zeman nebude chtít svého oblíbeného ministra odvolat a premiér bude jen těžko hledat nového ministra zdravotnictví.

Kauza může mít i jinou dohru. „Magistrát povede správní řízení s právnickými a fyzickými osobami ve věci porušení vládních nařízení týkajících se restaurace Rio’s. I když si zjevně někdo myslí, že někteří lidé jsou si rovnější, pravidla tady stále platí pro všechny stejně,“ uvedl v reakci na zjištění deníku Blesk pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Po Praze se následně vyrojila řada spekulací. Podle jedné z nich upozornil novináře na setkání v restauraci Rio’s druhý účastník, Jaroslav Faltýnek. Může se tak jednat o umělou kauzu s cílem ukončit Prymulovo působení na ministerstvu. Oficiální Faltýnkova reakce byla jiná – v Poslanecké sněmovně se za porušení protiepidemiologických opatření omluvil a vinu vzal na sebe. S Prymulou údajně probíral působení vojenských zdravotníků ze Spojených států amerických.

Podle webu Novinky.cz reagoval ministr Prymula na kauzu větou: „Myslím, že jsem toho zas tolik neprovedl.“ Prý netušil, že se schůzka s Jaroslavem Faltýnkem odehrává v zavřené restauraci. Pokud si to veřejnost přeje, klidně rezignuji, řekl dále Prymula.