Trápí nás postcovidová kocovina

V Česku se vůbec neumíralo na covid. Lidé umírali s covidem. Před dvěma lety byla mnohem horší chřipková epidemie, říká šéf VFN David Feltl.

Trápí nás postcovidová kocovina
David Feltl | Tomáš Novák týdeník HROT

Do čela pražské Všeobecné fakultní nemocnice nastoupil loni v únoru. Hned po roce ve funkci musel řešit situaci jeho předchůdci dosud nepoznanou – omezení v souvislosti s epidemií čínské chřipky. „Museli jsme utlumit provoz nemocnice na nezbytné minimum, zhruba na 35 procent oproti běžnému výkonu,“ říká David Feltl. 

Je po pandemii, která omezila fungování zdravotnických zařízení, což má dopad na jejich ekonomiku. Jak je na tom v současnosti vaše nemocnice po finanční stránce a co vás čeká?

Je to stále velká neznámá, situace se vyvíjí. Dnes vám mohu něco říkat, ale za čtrnáct dní může být vše jinak. Běžně dostáváme zálohy na péči, jejíž objem odhadneme na rok dopředu. Za rok náš odhad buď naplníme, nebo přeplníme, či nenaplníme. Zálohy se pak vyúčtují s ohledem na daný výsledek a buď žádáme o další peníze, nebo vracíme. Hospodaření nemocnice má tím pádem zpožděné cash flow. Dostáváme zálohy, platíme provozní náklady a na konci roku nám třeba vyjde, že chceme po pojišťovnách 250 milionů nebo i víc, což se nám stalo loni. Po konečném vyúčtování bychom tuto sumu měli letos dostat, a kdyby nebyl covid, opravdu bychom mohli být spokojeni.

Ale přišel covid…

Museli jsme utlumit provoz nemocnice na nezbytné minimum, zhruba na 35 procent oproti běžnému výkonu. Navíc zákoník práce říká, že šlo o překážku na straně zaměstnavatele a zaměstnanci byli doma za sto procent platu. Nejvýznamnější náklady se proto neměnily, ale tím, že jsme neposkytovali péči v potřebném rozsahu, jsme negenerovali budoucí příjem. Za normálních okolností by přišel bankrot. Vznikla ale první dohoda, podle níž nám pojišťovny nebudou za dobu covidových omezení krátit již vyplacené zálohy, přestože nebude naplněna naplánovaná péče.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit