Od sedmnácti k pěti a ještě níž

Dnes již nikdo neví, kde TOP 09 začíná a kde končí. Bojuje o symboly minulosti, koketuje s progresivistickými tématy, rozpadává se do solitérství.

Od sedmnácti k pěti a ještě níž
Miroslav Kalousek (vlevo) a Karel Schwarzenberg | Profimedia.cz

Stará politologická poučka říká, že stranou se politické uskupení stává teprve tehdy, když dokáže přežít svého prvního vůdce a přitom neupadnout do bezvýznamnosti. TOP 09 právě teď čelí ještě větší výzvě. Politiku opouští dokonce dva její otcové zakladatelé a první předsedové. Karel Schwarzenberg, srdce a tvář TOP 09, odchází z aktivní politiky nadobro. Miroslav Kalousek, mozek a páteř strany, oznámil, že nebude kandidovat v příštích volbách. 

Osiřelé formaci nyní reálně hrozí osud starších projektů, jejichž cílem bylo nahradit ODS. Ještě před pár lety to všechno vypadalo idylicky. TOP 09 dýchala ODS na krk. Zatímco kníže uhranul pověstný Topolánkův měkký obal, Kalousek mířil přímo do tvrdého jádra. Společně odloudili ODS řádově stovky tisíc voličů, které doplnili desítkami tisíc nevoličů a exvoličů lidovců, zelených i ČSSD. Volili je i prvovoliči, kteří především díky Karlovi přišli poprvé volit ve srovnatelném počtu s ostatními věkovými skupinami. 

Plejáda úspěchů TOP 09 mezi roky 2010 až 2013 byla impozantní: 17 procent ve volbách 2010, včetně prestižního vítězství v matičce Praze, posty ministrů financí a zahraničních věcí v Nečasově kabinetu, nakrátko i prestižní pozice pražského primátora, kníže jako jediný skutečný Zemanův soupeř v prezidentské volbě.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit