Tipsport vydělal 2,6 miliardy čistého

Sázkovou skupinu Tipsport nezastavil ani loňský covidový rok

Tipsport vydělal 2,6 miliardy čistého
Vratislav Randa | Tomáš Novák týdeník HROT

Přestože část loňského roku nebylo ve sportu na co sázet, v Berouně, kde společnost sídlí, to nepocítili. Naopak. Výroční zprávy firem ve skupině prozrazují, že tržby, a hlavně zisk jim loni rostly opět rekordním tempem. Zásadní ukazatel provozního zisku před odpisy a úroky EBITDA skupině, kam kromě Tipsportu patří také Chance a Loterie Korunka, vzrostl o impozantních 800 milionů, na 3,3 miliardy korun. Hodnota celé skupiny by se tedy hravě mohla blížit 30 miliardám korun. 

Jde tedy zhruba o třetinový meziroční růst zisku. Ostatně tuzemská sázková jednička podobným tempem rostla už v roce 2019. Z pohledu čistého zisku Tipsport loni vydělal přes 2,6 miliardy korun. 

Výpadek příjmů ze sportovního sázení se sázkovým kancelářím dařilo nahrazovat příjmy z online kasinových her. Ty jsou legální dva roky a pokušení tvrdšího hazardu na síti neodolala žádná z velkých sázkových kanceláří, včetně Sazky, Fortuny i Tipsportu.

Vedení berounského Tipsportu však za výbornými výsledky vidí zejména práci svých bookmakerů.

„Naplno se nám vrátilo, že máme velký tým vlastních bookmakerů a na domácím trhu bezkonkurenční kurzovou nabídku. Bookmakeři jsou schopni pokrýt široké spektrum sportů a dokázali reagovat na situaci, která se zpočátku zdála bezvýchodná. Opravdu to několik týdnů vypadalo, že nebude vůbec na co sázet. Dokázali jsme ale i v covidové době najít po světě sporty, které se hrály, a zařadit je do kurzové nabídky. Pokud kurzy jen nakupujete od jiných společností, na totální výpadek, jaký nastal na jaře 2020, pak těžko reagujete,“ říká Jiří Hadrava, mluvčí Tipsportu.  

Jediným poraženým loňského roku z berounské skupiny se stala Loterie Korunka, které se tržby i zisk meziročně přece jen propadly. 

„Loterie Korunka je velmi oblíbená u sázkařů na pobočkách a tím, že jsme pobočky museli na dlouhou dobu zavřít, nešlo tyhle ztráty zcela nahradit. Řada tradičních sázkařů si našla Korunku online, ale ne všichni,“ vysvětluje Hadrava.   

Tipsport na účtech drží také obrovské množství peněz, ke konci loňského roku to bylo v součtu všech firem kolem tří miliard korun. 

Společnost vlastní 13 lokálních patriotů, kteří se na veřejnosti příliš neukazují. Nejviditelnější z nich je šéf představenstva Vratislav Randa. Ten letos také oznámil záměr vybudovat novou soukromou základní školu VIA Beroun za 400 milionů. Tipsportu rovněž od roku 2016 patří marketingová a sportovní agentura BPA. Ta je hlavním marketingovým partnerem hokejových profesionálních klubů v Česku, když disponuje televizními a marketingovými právy. BPA se ale v posledních měsících snaží vytlačit miliardář Petr Dědek, mimo jiné majitel hokejových Pardubic. Ten by rád převzal marketingové zastupování klubů od roku 2023.  

Jinak se ale o dalších investicích miliardářů z Tipsportu příliš neví.