Tipsport hlásí rekordní rok, vydělal 3,6 miliardy čistého

Jednička kurzového sázení, skupina Tipsport, potvrdila pozici jedné z nejúspěšnějších firem v Česku. V loňském roce se jejímu byznysu dařilo nad míru. Bez ohledu na covid. 

Tipsport hlásí rekordní rok, vydělal 3,6 miliardy čistého
Ilustrační foto | foto Profimedia.cz

Nenápadní miliardáři z Berouna okolo někdejšího daňového poradce Vratislava Randy v loňském roce prožili rekordní rok. Opět. Tentokrát však jejich výsledky doslova vyrážejí dech. Tuzemská jednička v kurzovém sázení opět odskočila konkurenci, když její provozní zisk před odpisy a úroky (EBITDA) překročil pět miliard korun. 

Vyplývá to z čerstvě zveřejněných výročních zpráv klíčových firem skupiny, mezi které patří Tipsport.net, Chance a také Loterie Korunka. Právě ty tvoří berounskou sázkovou skupinu, která už několikátým rokem válcuje tuzemský hazardní trh. Na účtech firem se navíc hromadí obrovské množství hotovosti, ke konci loňského roku přes 5,3 miliardy korun. Fakt, že 340 milionů korun jí uvázlo v krachující Sberbank, ji tak příliš trápit nemusí. 

Celkový zisk EBITDA tedy dosáhl zhruba 5,2 miliardy korun, přičemž čistý zisk činil úctyhodných 3,6 miliardy korun, to je o miliardu víc než v roce 2020. Firma je dominantním hráčem na trhu kurzového sázení s uctivým náskokem před druhou Fortunou ze skupiny Penta Investments. Ta loni v Česku dosáhla EBITDA zisku kolem jedné miliardy korun a čistý zisk měla 471 milionů a i její výsledky meziročně výrazně rostly. 

Oběma firmám k výraznému růstu pomáhá také online kasino, tedy tvrdý hazard na síti, který je legální třetím rokem. Nová regulace totiž prakticky vyhnala hrací automaty z českých hospod a celý segment přesměrovala na internet. A nejlépe toho využily právě tuzemské sázkové a loterijní firmy, včetně Sazky.   

Tipsport je tuzemským průkopníkem sázkového trhu v Česku, jehož historie sahá do začátku devadesátých let. Společnost dodnes vlastní třináct lokálních patriotů, kteří se na veřejnosti příliš neukazují. Nejviditelnějším z nich je šéf představenstva Vratislav Randa, který ve firmě drží minoritní podíl. O dalších majitelích se toho příliš neví, snad jen to, že nejčastěji investují do nemovitostí v Berouně a okolí.  

Vratislav Randa například před časem oznámil záměr vybudovat novou soukromou základní školu VIA Beroun za 400 milionů. A aktuálně o sobě Tipsport dal vědět ofenzivou na pozice Fortuny v českém fotbalu. Rád by v budoucnu převzal pozici titulárního partnera nejvyšších fotbalových soutěží a snaží se spojit také s fotbalovými kluby. 

Tipsportu rovněž od roku 2016 patří marketingová a sportovní agentura BPA, která je hlavním marketingovým partnerem hokejových profesionálních klubů v Česku, když disponuje televizními a marketingovými právy. BPA ale loni čelila tlaku ze strany miliardáře Petra Dědka, majitele hokejových Pardubic, který se snažil Tipsport od hokeje vytlačit. Tipsport ale nakonec Dědkovy útoky ustál, když navýšil hokejovým klubům plnění z marketingový práv.