TikTok a cyklus technologické paniky

„TikTok je jako opium,“ prohlásil ve vysílání CNN Tristan Harris, prominentní etik technologií

TikTok a cyklus technologické paniky
ilustrační foto | Profimedia.cz

Široce sdílený blog zase aplikaci přirovnává k „digitálnímu fentanylu“, analgetiku, které stálo za americkou opioidovou krizí. Situace možná není tak kritická. Akorát si procházíme cyklem technologické paniky, který z posledních let dobře známe.

TikTok si pozornost zasluhuje. Aplikace s krátkými videi válcuje konkurenci. Má přes miliardu uživatelů a už dávno není místem, kde se pouze tančí. Stal se nejtvořivějším místem na internetu. Člověk tam najde všechno. Skeče, čištění kopyt či ucpaných jímek, politické úvahy. Lidé na TikToku proto tráví hodně času, méně naopak na Instagramu či Facebooku. Zavedené platformy nám zároveň připomínají, že i ony byly svého času úplně nové a šíleli jsme kolem nich.

Vezměme si Facebook a Twitter před deseti lety. Prominentními uživateli byli hlavně novináři. Uměli psát a lidé je znali. To stačilo. Nový zdroj pozornosti se jim líbil, vždyť se tam schází celý svět! Jak se ukázalo, celý svět tam nebyl. V šoku po první výhře Miloše Zemana vycházely sebezpytující komentáře, že jsme zaměnili dění na sítích za skutečný svět.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit