Těžkosti pana senátora. Kvůli Wagenknechtovi může stát přijít o miliardy

Pirátský kandidát na ministra financí Wagenknecht se rozmluvil v bulharské televizi, ohrozil arbitráž za miliardy korun.

Těžkosti pana senátora. Kvůli Wagenknechtovi může stát přijít o miliardy
Velká ztráta. Aktivity pirátského kandidáta v Bulharsku přicházejí v dost nešťastnou dobu a hrozí, že kvůli nim přijde stát o desítky miliard korun. | Profimedia.cz

Ministr financí jako státní úředník musí hájit zájmy České republiky a českých firem nejen doma, ale i v zahraničí. Toto pravidlo by mělo platit i u stínových ministrů. Ne všichni jej ale dodržují. Řeč je o senátorovi Lukáši Wagenknechtovi, pirátském kandidátovi na ministra financí. Wagenknecht počátkem letošního června vystoupil v bulharské televizi. Zde, jak upozornil server Info.cz, hovořil na téma ČEZ a bulharská energetika. Hlavně o údajné korupci v bulharském byznysu ČEZ. „Jestli tam došlo ke korupci, a já jsem si jistý, že došlo,“ citoval server Wagenknechta. Podle Info.cz navíc pirátský senátor v rozhovoru současně říká, že i on je poškozený, protože i on je, stejně jako zbytek občanů Česka, spolumajitelem ČEZ.

To je sice fajn tvrzení, jenže aktivity pirátského kandidáta v Bulharsku přicházejí v dost nešťastnou dobu a hrozí, že kvůli nim přijde stát (a tím i Wagenknecht) o desítky miliard korun. Společnost ČEZ, ve které stát ovládá dvoutřetinový podíl, totiž vede proti Bulharsku arbitráž. Tím, že Bulhaři nesplnili privatizační podmínky, zmařili investici české společnosti.

Hraje se o miliardy

Letos v březnu rozhodčí tribunál rozhodl, že ČEZ postupoval v souladu s právem Evropské unie i podle mezinárodních dohod. Na základě těchto rozhodnutí pak ČEZ podal u Mezinárodního centra pro řešení investičních sporů (ICSID) ve Washingtonu arbitrážní nárok vůči Bulharsku.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit