Tepelná čerpadla zamořují Německo hlukem

Mnozí Němci si stěžují na své sousedy, kteří přesedlali ze spalování fosilních zdrojů na tepelná čerpadla. Hučení agregátů jim totiž ruší klidný spánek. Očekává se, že spory budou narůstat s růstem počtu čerpadel.

Tepelná čerpadla zamořují Německo hlukem
ilustrační foto | Shutterstock.com

Tepelná čerpadla jsou šetrnější ke klimatu, protože potřebují méně energie pro vytápění. Na druhou stranu ruší obyvatele domů tím, že vydávají hluk. Jedná se zejména o nejrozšířenější variantu čerpadel vzduch-voda, která nejsou zakopána v zemi. Dlouhodobé hučení tak může sousedy rušit mnohem více než například sekání trávníku.

Bavorsko nyní hlásí, že sporů ohledně hluku, který způsobují tepelná čerpadla, je stále více. Bavorský zemský úřad pro životní prostředí (LfU) potvrdil, že dostává spoustu stížností na hluk

Tepelných čerpadel bude v německé společnosti výrazně přibývat, proto se čeká, že i počet stížností poroste. Čerpadla mají nahrazovat rozšířené vytápění na topný olej a plyn, který je nyní běžnou formou vytápění v mnoha budovách. V Německu je instalováno asi milion čerpadel, do roku 2030 by jich mělo být podle think-tanku Egora Energiewende šest milionů. V roce 2045 dokonce čtrnáct milionů, aby se podařilo splnit klimatické cíle německé vlády. Ze současných instalací dvě třetiny připadají právě na čerpadla, jež využívají k úspoře energie vzduch. 

Uhlíková daň na fosilní vytápění

Jejich počet má růst také kvůli tomu, že ceny fosilních zdrojů lámou rekordy a topení se výrazně prodraží. K tomu je potřeba ještě počítat s tím, že se na topné oleje i zemní plyn bude v Německu vztahovat vyšší uhlíková daň. Tím chce Berlín občany donutit, aby přešli na klimaticky šetrnější technologie. Ke změně vytápění jsou připraveny i dotace.

Spory se sousedy může zmírnit několik opatření, která navrhují zástupci topenářských firem a výrobci tepelných čerpadel. Hluk způsobují ventilátory, které jsou umístěny mimo budovy. Vnímání hluku je výrazně ovlivněno tím, kde se nacházejí. Pokud to je blízko zdi domů, hluk se odráží a je vnímán více negativně. Zařízení by tak mělo být umístěno alespoň tři metry od zdi domu.

„Pokud je to možné, měly by být systémy umístěny tři nebo čtyři metry od reflexních povrchů, jako jsou fasády nebo garáže. Ale samozřejmě by neměly být instalovány přímo na hranici sousedního pozemku,“ vysvětlil Sven Kersten, specialista na tepelná čerpadla Energetické agentury Severního Porýní-Vestfálska. Dalším tipem je to, že čerpadlo nemá být umístěno v zorném poli sousedů. Co člověk nevidí, to jej netrápí, dodal Kersten. Také vysazení keřů okolo systému zmírní případné námitky.

Vypínání na noc

Existují rovněž speciální kryty, které tlumí hluk, nabízí alespoň částečné řešení Christian Eulitz z mnichovské inženýrské kanceláře Möhler + Partner. Funguje to hlavně z psychologického hlediska – sousedé vidí, že se majitel tepelného čerpadla snaží hluk minimalizovat. 

Je také možné nastavit čerpadlo tak, aby běželo jen přes den a v noci nerušilo spánek okolí. Zejména to platí pro nové a dobře zateplené domy. S uvolňováním tepla v noci mohou pomoci i vyrovnávací zásobníky. Jsou vhodné hlavně tam, kde tepelná čerpadla spotřebovávají elektřinu z fotovoltaického systému. Přerušované vytápění ale může znamenat i vyšší náklady na topení, tedy vyšší spotřebu elektřiny. 

Největší problémy působí starší tepelná čerpadla, čím modernější a dražší zařízení, tím je hlučnost menší. Kersten doporučuje provést hlukovou zkoušku. Poptat se odborníků topenářů, kteří mají s daným typem čerpadla zkušenosti, a nechat si ukázat čerpadlo v provozu. I když výrobky musí splňovat imisní standardy hluku, neznamená to, že nebudou svým monotónním hučením obtěžovat sousedy. Právě německá vláda prosazovala v rámci EU, aby byly tyto limity přísnější. „Možná jsme jen v této zemi citlivější na hluk,“ uzavřel Eulitz.