Tanky pro Ukrajinu? Akce připomíná film Kulový blesk

Polsko, Francie a Británie tlačí na Německo, aby souhlasilo s dodáním tanků Leopard 2 na Ukrajinu. Pak by došlo na hromadnou výměnu tanků mezi evropskými zeměmi.

Tanky pro Ukrajinu? Akce připomíná film Kulový blesk
Německý tank Leopard 2, ilustrační foto | Shutterstock.com

Západní země se snaží vyburcovat k větší akci Německo, aby se podílelo na dodávkách těžkých zbraní pro Ukrajinu, která čelí ruské armádě. Poté, co americký prezident Joe Biden společně s německým kancléřem Olafem Scholzem oznámili, že napadené zemi pošlou obrněná vozidla Bradley a Marder, se nyní hraje o dodávky západních hlavních bojových tanků. 

Pokud by totiž Berlín souhlasil s vysláním tanků Leopard 2, spustilo by to lavinu další pomoci napříč zeměmi v Evropské unii a NATO ve stylu komedie Kulový blesk o hromadné výměně bytů. Zejména Paříž a Varšava tlačí na to, aby Berlín dal zelenou pro leopardy, o které Kyjev žádá dlouhé měsíce. Argumentuje tím, že potřebuje několik stovek západních obrněnců, aby armáda dokázala vytlačit ruské okupanty ze svého území. 

K tlaku na německou vládu má přispět i rozhodnutí Londýna poslat na Ukrajinu desítku kusů britských tanků Challenger 2. Podle výrobce Vickers Defence Systems (patří koncernu BAE Systems) se jedná o nejspolehlivější hlavní bojový tank na světě. Pokud by k tomu došlo, Berlín už by se nemohl vymlouvat na to, že zatím nikdo ze západních zemí neposlal do bojů proti Rusům své bitevní tanky.

Vojenští analytici varují před scénářem, že Rusko v nadcházejících týdnech spustí velkou ofenzivu s cílem přiblížit se opět ke Kyjevu jako během prvních dnů války. Ukrajina se naopak může potýkat s vyčerpáním svých jednotek i nedostatkem munice. I proto by byla dodávka německých tanků Leopard 2 velkou vzpruhou pro obránce, napsal web Politico. Na Ukrajinu dosud míří modernizované tanky sovětské výroby ze skladů zemí bývalého sovětského bloku včetně Česka.

Varšava: Chceme širokou koalici

Francie doufá, že se Německo rozhoupe k větší aktivitě ještě před německo-francouzským summitem, jenž se bude konat 22. ledna, v době šedesátého výročí uzavření smlouvy o partnerství mezi oběma státy. 

Také Polsko chce dostat od Německa svolení, že své tanky Leopard může vyslat na východ. „Vyzýváme ostatní země, aby vytvořily širokou koalici pro přesun modernějších tanků, jako jsou tanky Leopard, na Ukrajinu,“ řekl náměstek ministra zahraničí Paweł Jabłoński. Leopardy má totiž ve výzbroji kromě Německa a Polska i Španělsko, Řecko, Dánsko nebo Finsko.

Celkem je v evropských zemích k dispozici na dva tisíce těchto tanků. I proto by bylo výhodné, kdyby se na dodávkách německých obrněnců podílelo více států, protože by společně zajistily i údržbu, náhradní díly a opravy. Navíc mají jednotlivé země dostatek munice.

Tanky vyrábí mnichovská společnost Krauss-Maffei Wegmann, jejich export na Ukrajinu pak musí schválit německá vláda. Německé kancléřství se zatím vyjadřuje prostřednictvím mluvčího vyhýbavě s tím, že situaci německý kabinet „neustále přehodnocuje“. 

Rovněž rozhodnutí Paříže poslat na Ukrajinu stíhače tanků AMX-10RC má zvýšit nátlak na kabinet Olafa Scholze. Ve hře je i poskytnutí tanků Leclerc evropským spojencům výměnou za to, že na Ukrajinu pošlou německé leopardy. 

Berlín se nicméně stále obává toho, že další vojenská pomoc Ukrajině povede ke sblížení Pekingu s Moskvou, případně i ke globálnímu konfliktu. Kremelská propaganda už delší dobu tvrdí, že je Rusko fakticky ve válce se Západem a celou Severoatlantickou aliancí, protože podporují Ukrajinu. Moskva navíc opakovaně vyhrožuje, že použije jaderné zbraně.