z týdeníku The Economist
Tak na to se nenapijeme
Jihoafričané bojují proti koronaviru prohibicí. A v tamních restauracích stoupla poptávka po speciálních čajích.

Po příchodu do drahé restaurace nedaleko johannesburské finanční čtvrtě Sandtonu nevypadá nic neobvykle, aspoň na poměry doby „covidové“. Vrchní přiloží k čelům hostů s rouškami přes ústa a nos teploměrovou pistoli a cákne jim do dlaní dezinfekci. Něco mimořádného zaregistrujete, až když vás uvedou do samotné restaurace – na každém stole stojí čajová konvice.
Jihoafričané si samozřejmě rádi dopřejí trochu rooibosu, ale tekutina v mnoha čajových šálcích je temně rudá, až donachova. Na dalších stolech stojí zase vedle šálků plechovky s tonikem. Všechno se vyjasní ve chvíli, kdy dvěma mladým ženám přistanou na stole hrníčky a v nich panáky jägermeistera.
Jihoafrická republika zakázala 12. července prodej alkoholu – letos už podruhé –, aby opilci nezabírali drahocenná místa v nemocnicích. Ale restaurace, které bojují o přežití, zůstaly otevřené a hosté mají žízeň. „Podáváte speciální čaje?“ ptá se tento dopisovatel váhavě číšníka. „Ano,“ odpoví a okraje roušky mu zkroutí slabounký úsměv.