Tak kdy to roztočíme? Co budou Češi dělat s úsporami z lockdownu

Míra úspor loni prorazila strop nejen v Česku, ale všude na Západě

Tak kdy to roztočíme? Co budou Češi dělat s úsporami z lockdownu
ilustrační foto | Shutterstock.com

Jedna z nejlepších otázek s opravdu velkými dopady na míru ekonomického růstu, ale také na míru inflace a očekávaný vývoj úrokových sazeb zní: Co udělají lidé s penězi, které za lockdownu ušetřili?

Česko je výjimečné tím, že přes nejhlubší novodobý ekonomický propad dokázalo vykazovat víc volných pracovních míst než lidí bez práce, ale není výjimečné samotným nízkým nárůstem nezaměstnanosti. Totéž se stalo s různou intenzitou všude, kde vlády zasáhly proti covidu masivním navýšením výdajů, často v podobě podpor zaměstnavatelům, aby nepropouštěli - v podstatě ve všech evropských zemích dnes bez potřeby překladu znají německé slovo kurzarbeit. A samozřejmě i anglicismy home office a lockdown.

Připočtěte k tomu ještě nízké, až záporné základní úrokové sazby a výsledkem je bezprecedentní kombinace faktorů, které vedly ke vzniku vysokých vynucených úspor v důsledku odložené poptávky obyvatelstva. Zkrátka ne všechno a ne všichni nakupují online, i když na e-commerce zafungoval covid jako skutečně mimořádně potentní růstový hormon.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit