Tak jsme druhý, no a co

Dvaadvacet procent a druhé místo ve volebním modelu pro hnutí ANO je vlastně dobrý výsledek na to, co se zemí jeho vláda nadělala. A pro říjnové volby to neznamená vůbec nic.

Fascinace nad úbytkem preferencí hnutí ANO by měla dostat své limity. Volební model Kantar CZ pro Českou televizi, o nějž se naděje na změnu k lepšímu v Česku opírá, má jeden hlavní nedostatek: Volby nejsou teď, proběhnou až 8. a 9. října v úplně jiné atmosféře než dnes.

Prezident Miloš Zeman má už Ústavním soudem potvrzeno, že jím stanovený termín na začátku října bude platit. A šéf vládního hnutí ANO Andrej Babiš ví, dokdy musí svých 22 procent vyšvihnout zpátky nahoru, aby porazil koalici Pirátů a STAN s 34 přisuzovanými procenty. Je jasné, že procento těch, kteří od ANO odešli, je rovno počtu lidí nespokojených se současnou situací. A je také jasné, že sázet na současné nespokojence se nevyplácí.

Pohledem dnešních tristních dnů je to sice těžká představa, ale pokud si koalice udrží alespoň nynější kurz v boji proti čínské chřipce, Česko bude na začátku října úplně jinou zemí. Data pro to jsou. Babišova vláda zrychluje očkování, co to dá. Ví, že běží o život. Česko očkuje své obyvatele rychleji než okolní země, v přepočtu na obyvatele dokonce předčilo Rakousku a Německo.

Je tak velmi pravděpodobné, že kvůli očkování v říjnu půjde k volbám populace žijící už před hranicí kolektivní imunity. Navíc kvůli počínání vlády docela slušně promořená, tedy přirozeně odolná. Nemocnicím nebudou docházet lůžka, záchranáři už nebudou ve vypětí všech sil zachraňovat životy. Velmi pravděpodobně budou otevřené služby a obchody. České domácnosti, které i přes těžké časy pořád sedí na slušném balíku peněz, začnou opět utrácet. Přidušená ekonomika poletí nahoru, aby v příštích měsících a letech dohnala rekordní rok 2019.

Přesně v té době přijdou volby, u nichž si volič s přirozeně krátkou pamětí ani nevzpomene, že v počtu na milion nakažených covidem byla jeho země v lednu nejhorší na světě a v počtu zemřelých čtvrtá. Právě ta skupina starších obyvatel, které vláda tuto zkušenost svým počínáním zařídila, bude opět cenným zdrojem hlasů. Podle lednových průzkumů má ANO mezi důchodci 45procentní podporu, která se v předchozích měsících stále navyšovala.

Příští volby budou mít jen jedno téma, a tím bude pandemie. Neovlivní ho ale ani tak schopnost ANO uhájit své vládnutí (což je nemožné), jako spíš dovednost opozice ukázat cestu Česka z krize ven. A to je jeden z hlavních důvodů, proč se bohužel není třeba současnými malými preferencemi hnutí ANO vzrušovat.