Tahle půda není pro cizí. USA přicházejí o zemědělské pozemky

Zemědělské pozemky v USA skupují cizinci. Obavy vzbuzují hlavně čínské investice.

Tahle půda není pro cizí. USA přicházejí o zemědělské pozemky
Největší kus americké půdy mezi cizinci drží vcelku „neškodní“ Kanaďané, kteří vlastní miliony akrů. Číňané mají pod kontrolou celkem 192 tisíc akrů. | Profimedia.cz

Američané přicházejí o půdu pod nohama. Obrazně i doslova. Každým rokem přibývá zemědělské půdy a farem ve vlastnictví zahraničních subjektů, které si postupně ukrajují víc a víc z celkových 900 milionů akrů.

Když v roce 2008 začala ve Spojených státech celosvětová finanční krize, přestali zahraniční investoři spoléhat na tamní burzy. Hledali proto jiné příležitosti, kam vložit peníze, a jednu našli v americké zemědělské půdě, tedy v komoditě, která svou hodnotu jen tak neztratí. Navíc jde o překvapivě snadné investice. Žádný federální zákon omezující prodej půdy cizincům totiž neexistuje. Jednotlivé státy si své úrodné oblasti hlídají samy. A zatímco například Iowa či Minnesota jsou v tomto směru protekcionistické, Texas má na svou půdu de facto otevřenou soutěž. Výsledkem je, že zahraniční majitelé vlastní v druhém nejlidnatějším státě USA 4,4 milionu akrů půdy, nejvíce v celých Spojených státech. Následují Maine a Alabama.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit