Komentář: Dotace na dotovanou energii Evropu fakt nespasí

Je zvláštní ze strany státu nebo EU dotovat firmy, aby unesly cenu energie, kterou dotační autorita sama zdražuje systémem emisních povolenek.

Je zvláštní ze strany státu nebo EU dotovat firmy, aby unesly cenu energie, kterou dotační autorita sama zdražuje systémem emisních povolenek.

Celý článek
0

Drahé komodity poženou inflaci výše, varuje největší světový investiční fond

Prudce rostoucí ceny energií a surovin zkomplikují centrálním bankám boj proti inflaci, říká šéf Norges Bank Investment Management.

Prudce rostoucí ceny energií a surovin zkomplikují centrálním bankám boj proti inflaci, říká šéf Norges Bank Investment Management.

Celý článek
0

Jak na investice? Nedejte na zázračné rady a kroťte svoje emoce, radí expert

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě více tak pravděpodobně poroste zájem Čechů o investice. Je to logický krok pro ty, kteří chtějí dosáhnout na lepší výnos pro své úspory. Už loni investice v Česku zaznamenaly mimořádný rok.

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě více tak pravděpodobně poroste zájem Čechů o investice. Je to logický krok pro ty, kteří chtějí dosáhnout na lepší výnos pro své úspory. Už loni investice v Česku zaznamenaly mimořádný rok.

Celý článek
0

Světové ekonomické fórum v Davosu: svět v čase „permakrize“

Jestliže minulá fóra znamenala ústup ze slávy, letošek je – díky přítomnosti špiček globální politiky – velkým oživením. A o čem se bude mluvit? O krizích na všechny možné způsoby.

Světové ekonomické fórum v Davosu: svět v čase „permakrize“
Světové ekonomické fórum, Davos, ilustrační obrázek | Shutterstock.com

Loni polykrize, letos permakrize. Nerozumíte, o čem je řeč? Pak nemůžete jet do Davosu, kde se ode dneška koná už 54. ročník prestižního Světového ekonomického fóra.

Ale teď vážně: novotvar permakrize (neboli permanentní krize) vznikl v reakci na aktuální vývoj světa, kde globální krize střídá globální krizi. Jedna ještě zdaleka neskončila a už je tu druhá, ještě horší a ještě globálnější, a pak třetí… a tak pořád dokola. 

Obnova důvěry?

Oficiální titul letošního Davosu zní „Obnova důvěry“, podtitul pak „Mohl by to být rok řešení a obnovy?“. Všichni účastníci dostali neoficiálně otázku, zda letošek bude jen dalším rokem pokračující krize, nebo časem řešení alespoň některého z konfliktů, popřípadě rokem oživení spolupráce navzájem znesvářených zemí i celých globálních táborů.

Pod těmito velkými tématy se ve skutečnosti skrývají dílčí problémy, které se opravdu dotýkají každého koutu zeměkoule. Více než tři sta osobností světa, mezi nimi přes šedesát hlav států a premiérů, ale také největších světových byznysmenů nebo osobností akademického a kulturního života.

Zastoupeny tu jsou všechny kontinenty a civilizační okruhy. Některé z nich budou mít své vlastní diskusní panely.

Na rozdíl od minulých let, kdy se zdálo, že davoské fórum poněkud ztrácí lesk a úplné špičky globální politiky je vynechávají, nabízí letošní ročník velké oživení.

S napětím je očekáván zejména příjezd čínského premiéra Li Čchianga, který následuje pár dní po tchajwanských prezidentských volbách, v nichž triumfoval dosavadní viceprezident a stoupenec „jestřábího“ postoje vůči snahám Čínské lidové republiky o rychlé připojení ostrova – William Laj.

Očekává se, že Čchiang naznačí, co může svět čekat v čínsko-čínských vztazích. Právě napětí v nich hrozí přerůst nejen do hluboké globální ekonomické krize, ale i do třetí světové války. 

Poprvé od začátku Putinovy invaze na Ukrajinu Davos osobně navštíví ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jenž se v minulých letech fóra účastnil jen prostřednictvím videoposelství.

Kromě vystoupení, jež se bude nepochybně věnovat dodávkám pomoci, se tu plánuje setkat s americkým bankéřem Jamiem Dimonem, kterýžto je momentálně předsedou správní rady a generálním ředitelem banky JPMorgan Chase, tj. největší z takzvané Velké čtyřky amerických bank. Tématem jejich rozhovoru samozřejmě nebude nic jiného než financování válečných i civilních dodávek válkou zkoušené zemi.

Zájem bude poutat i účast nedávno zvoleného argentinského prezidenta Javiera Mileie, známého svými anarchokapitalistickými a libertariánskými názory. V časech, kdy z úst mnoha světových představitelů zaznívají silně etatistické tóny a zprávy o konci globalizace, může jít o zajímavé oživení debaty poněkud odlišným směrem.

Na světové fórum ovšem přijedou i představitelé zemí, které jsou bezprostředně zapojeny, nebo přinejmenším silně zainteresovány, ve stále eskalujícím izraelsko-palestinském konfliktu. Konkrétně tu budou izraelský prezident Jicchak Herzog a také premiéři Jordánska Bisher Hani Al Khasawneh, Libanonu Nadžíb Míkátí a Kataru Muhammad bin Abdar Rahmán Sání.

Chybět nebudou ani zástupci Afriky jako keňský prezident William Samoei Ruto nebo prezident Nigérie Bola Ahmed Tinubu. A samozřejmě ani americký ministr zahraničí Antony Blinken, francouzský prezident Emmanuel Macron a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Očekáváni jsou i zástupci velkého byznysu. Kromě zmíněného Dimona přijede například zakladatel Microsoftu Bill Gates, vývojář populárního chatbota ChatGPT Sam Altman či třeba manažer amerických hedgeových fondů Steven Tananbaum a generální ředitel společnosti Alberta Investment Management Corporation Evan Siddall.

Českou republiku budou v Davosu zastupovat ministři zahraničí Lipavský a průmyslu a obchodu Síkela.

Ve znamení globálního pesimismu

Ještě před začátkem letošního davoského fóra byla jako obvykle publikována oficiální „globální zpráva“ organizátorů. Jejím společným jmenovatelem je značný pesimismus.

Hlavní sdělení se dá zhruba shrnout tak, že svět bude sužován dvojicí nebezpečných krizí, konkrétně klimatickou a globálně konfliktní, jež se odehrávají na pozadí stále se zrychlujících technologických změn a ekonomické nejistoty. K tomuto závěru dospělo asi 1500 odborníků napříč kontinenty, věkem, vzděláním a akademickým, obchodním, politickým a neziskovým sektorem.

V pořadí globálních rizik pro následující dva roky vítězí v hlasování expertů misinformace a dezinformace. Zpráva uvádí, že „zahraniční i domácí aktéři využijí misinformace a dezinformace k prohloubení společenských a politických rozdílů“. Riziko umocňuje značný počet voleb v letech 2024 a 2025, kdy k urnám zamíří více než tři miliardy lidí po celém světě.

Za dezinformacemi následují v pořadí rizik extrémní povětrnostní jevy, společenská polarizace, kybernetická bezpečnost, mezistátní válečné konflikty, nedostatek ekonomických příležitostí a inflace.

V dlouhodobém horizontu pak podle expertů vévodí rizika spojená s klimatickou změnou a úbytkem biodiverzity.

Světové ekonomické fórum v Davosu je možné sledovat v přímém přenosu, a to mnoha způsoby a formami, o kterých se více dozvíte zde.