Superman z Kryptopolis

Pandemie přiměla finanční instituce k masivním investicím do kryptoaktiv. Navzdory strmému propadu bitcoinu doba kryptoměn právě přichází

Superman z Kryptopolis
Václav Holler | foto Tomáš Novák týdeník HROT

Václav Holler při rozhovoru chodí, protože se mu za chůze lépe přemýšlí. Při pohovorech s uchazeči o zaměstnání se ptá třeba i na to, zda a jaké komiksy čtou, a jak sám říká, ještě nedávno chodil do práce v teplácích. Dnes už bývalý programátor nosí košile a má ambici udělat ze své skupiny Cryfin největšího správce kryptoaktiv v Evropě. V době, kdy cena bitcoinu strmě padá, radí digitální měnu přikupovat a věří v brzký návrat růstu. „Kolapsu kryptoměn se určitě neobávám,“ říká zakladatel společnosti Cryfin Holler. 

Nelze začít jinak než děním posledních dní a propadem bitcoinu. Co se podle vaší interpretace stalo?

Je hrozně důležité se na to dívat více pohledy. My, kteří na tomto trhu působíme už dlouho, víme, že to není nic neobvyklého. V posledních dvou čtvrtletích jsme zažívali enormní nárůst ceny, která se zvýšila několikanásobně od doby největšího růstu v roce 2017. Elon Musk v březnu řekl, že si budete moci koupit Teslu za bitcoin. To byla velká zpráva, všichni ji oslavovali a viděli jsme krásný růst bitcoinu. Nyní naopak prohlásil, že prodej za bitcoin zastavuje, protože se obává environmentálních dopadů. Podle Cambridge Centre for Alternative Finance pochází 39 procent světové těžby bitcoinu z obnovitelných zdrojů, i když nepopírám, že spotřeba energií je vysoká. Je to tedy podobné, jako kdyby si někdo chtěl koupit banány a obchodník mu řekl, že nebere stravenky. Tak prostě zaplatíte hotovostí nebo kartou. Ani u Tesly to v praxi nikomu nevadí, že si ji nemůže koupit za bitcoin. Kryptoměny se ale do mainstreamových médií nedostávají tak často, aby je taková zpráva nezasáhla. Historie se však opakuje. Pokud se podíváme na rok 2017, tak než se bitcoin vrátil zpátky na hodnotu 20 tisíc dolarů, byl propad úplně stejně intenzivní. Podle mě brzy můžeme očekávat prudký nárůst.

Opravdu?

Dneska je trend ještě klesající, avšak naše analytika říká, že pokud nepokoříme hranici 30 tisíc dolarů a níže, tak by se měl trh brzy obnovit a dosáhnout nových maxim. Tu hranici bychom podle mě překonat neměli. I zmiňovaný Elon Musk svůj osobní bitcoin neprodal a stále ho drží. V následujících týdnech budeme vědět, jak na tom jsme.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit