Strýček a tetička mizí z obalů

Výrobci potravinových produktů Uncle Ben's a Aunt Jemina chystají změnu značky. Vychází vstříc hnutí Black Lives Matter.

Strýček a tetička mizí z obalů
Uncle Ben's a Aunt Jemima | Profimedia.cz

V návaznosti na protesty proti rasové nerovnosti v USA se především zámořské firmy začínají předhánět v kajícnosti a plánech na zásadní změnu svých značek. Nejnověji se k tomu odhodlaly dvě společnosti z potravinářského průmyslu: Aunt Jemina a Uncle Ben's, jehož výrobky mají dlouholetou tradici i na českém trhu.

Značka palačinkových sirupů Aunt Jemina vznikla v roce 1889 a žena vyobrazená na obalech původně zobrazovala černošskou služebnou, jejímž předobrazem měla být vypravěčka a kuchařka Nancy Greenová. V roce 1926 koupila značku firma Quaker Oats, která v roce 1989 provedla změnu na obalu, aby žena na něm už nepřipomínala služebnou, narozenou jako otrokyni.

Quaker Oats teď ale přiznává, že změna nebyla dostatečná a značka dál představovala rasové stereotypy. Podle viceprezidentky společnosti Kristin Kroepflové bude firma diskutovat vývoj značky interně a zároveň i s černošskou komunitou. Vzhledem k tomu, že ani současná, zdánlivě „neškodná“ verze zobrazené ženy nevyhovuje, zdá se nevyhnutelné, že z obalu jednoduše zmizí.

Podobně zásadní proměnou má projít i značka rýží a omáček Uncle Ben's, která v USA vznikla ve 40. letech minulého století. Portrét muže na obalech má předobraz v číšníkovi z oblíbené restaurace původních majitelů značky, Ericha Huzenlauba a Gordona Harwella.

Podle dlouhodobé kritiky je problematický především samotný název. Oficiální stránky výrobce uvádějí, že přízvisko „uncle“, tedy strýc, bylo používano jižanskými Američany pro respektované černošské plantážníky a „Ben“ bylo mezi nimi běžné jméno. Kritici však tvrdí, že „uncle“ či „boy“ se říkalo plantážníkům proto, aby nemuseli být oslovováni „Mr.“, tedy pane.

„Jako globální značka víme, že je i naší odpovědností pomoci ukončit rasové nerovnosti. Jedním ze způsobů je rozvíjet značku a vizuální identitu výrobků Uncle Ben’s, což také máme v plánu. Zatím nevíme, jaké změny přesně nastanou ani kdy, ale zvažujeme všechny možnosti,“ uvedla v prohlášení mateřská společnost Mars. Zda půjde jen o změny regionální, či celosvětové, které by se dotkly i našeho trhu, česká odnož firmy na dotaz týdeníku Hrot uvedla, že zatím nemá bližší informace.

Protesty proti rasové nerovnosti vyvolal v USA policejní zásah na George Floyda, při jehož zatýkání mu dnes již bývalý policista Derek Chauvin klečel téměř devět minut na krku, z toho skoro tři minuty už v době, kdy Floyd vůbec nereagoval. Zatýkaný muž posléze zemřel, k čemuž podle pitvy kromě nepřiměřeného zásahu policie vedly i zdravotní problémy a možná omamné látky v těle. Od té doby zmítají americkými velkoměsty nepokoje, k nimž se přihlásila i protestní hnutí v Evropě a na celém světě.