Stroj zkázy před soudem. Facebooku hrozí rozdělení

Antimonopolní žaloby v USA hrozí Facebooku rozdělením. Může to být první krok k omezení jeho zhoubnosti.

Stroj zkázy před soudem. Facebooku hrozí rozdělení
Za čtyři roky od zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem (čemuž Facebook notně napomohl) se obraz firmy Marka Zuckerberga v očích veřejnosti radi- kálně změnil k horšímu. | Shutterstock.com

V roce 1931 šel mafián Al Capone do vězení kvůli neplacení daní. Jeho usvědčení z vážnějších zločinů včetně vražd by vyžadovalo odkrytí příliš mnoha konexí. O téměř 90 let později rozjely americké úřady tažení proti Facebooku, provozovateli největší sociální sítě planety. Argumentují, že většinový vlastník firmy Mark Zuckerberg a jeho lidé zneužívají monopolního postavení na online trhu – ačkoli skutečný problém s Facebookem je trochu jinde.

Nad Zuckerbergem a jeho firmou začalo poprvé hřmít před čtyřmi lety, když vyšlo najevo, že Facebook zafungoval jako jedna z pák vedoucích ke zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA. Do té doby obývali jeho kritici prostor vyhrazený obskurním škarohlídům, zatímco Zuckerberg byl hrdinou nového, krásného technologického věku.

Vítejte, dr. Divnolásko

Během zmiňovaných čtyř let se obraz Facebooku v očích veřejnosti radikálně změnil k horšímu. V médiích se začala množit svědectví bývalých zaměstnanců, kteří upozorňovali na korporátní nepěknosti. Sociologové a psychologové začali častěji mluvit o nezdravých dopadech obchodního modelu Facebooku. Pravice i levice si začaly hlasitěji stěžovat na nefér zacházení. V povědomí veřejnosti se usadil obraz Marka Zuckerberga, jak skáče během porady vedení po stole a křičí: „Nadvládu! Nadvládu!“ Časopis The Atlantic působivě přirovnal Facebook k dystopickému Stroji zkázy z díla vojenského historika Hermana Kahna (u nás známějšího z filmu Dr. Divnoláska, kam si jej vypůjčil režisér Stanley Kubrick).

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit