Strnadův vpád do energetiky

Konkurenční firmy v oboru energetických služeb si stěžují na Strnadovu firmu Advance Energo, že uvádí v soutěžích pochybné reference.

Strnadův vpád do energetiky
Jaroslav Strnad | Profimedia.cz

Expandující firemní impérium zbrojaře Jaroslava Strnada vstupuje do dalšího oboru podnikání. Prostřednictvím společnosti Advance Energo, založené v březnu letošního roku, chce snižovat spotřebu energie v průmyslových podnicích a veřejných budovách. Nová firma se přihlásila do tří tendrů ve Středočeském kraji, ale konkurenti s delší historií a praxí mají k postupu Strnadovy firmy výhrady.

Nejprve pro představení, o co se jedná. Zakázky na snižování spotřeby energií, známé pod zkratkou EPC (Energy Performance Contracting), představují dynamicky rostoucí obor podnikání. Prostoru ke zvyšování efektivity je hlavně v budovách postavených před rokem 2000 více než dost. Zákazník neplatí za provedené práce a technologie přímo, ale hradí je z následných úspor ve spotřebě elektřiny, zemního plynu či tepla. Mezi největší poskytovatele EPC služeb dnes patří společnosti ČEZ ESCO, MVV Energie CZ či Amper Savings.

Nyní přichází nový konkurent, který se střetne se zavedenými hráči o zakázky na energetické úspory v budovách Středočeského kraje (předpokládaná hodnota 17 milionů korun), Nemocnice Kutná Hora (50 milionů) a Nemocnice Mladá Boleslav (85 milionů korun). Tak významné zakázky nelze získat jen tak, bez referencí. Zástupci konkurenčních společností si podle zjištění týdeníku Hrot stěžují na to, že nedávno založené Advance Energo uvádí pochybné reference, a požadují vyřazení této firmy ze soutěží.

Podle vyjádření člena představenstva Advance Energo (a také mateřské skupiny CE Industries) Tomáše Schmieda jsou reference v pořádku. „Pro účast ve výše uvedených veřejných zakázkách jsme se rozhodli i z důvodu, že máme po svém boku v konsorciu velmi silného partnera. Je jím společnost Koor, která je jedním z největších hráčů na trhu EPC na Slovensku,“ sdělil Schmied týdeníku Hrot. Současně dodal, že kritika je důkazem, že se zavedení dodavatelé EPC služeb bojí příchodu nového konkurenta.

Jenže manažer konkurenční firmy, který s týdeníkem Hrot hovořil pod podmínkou anonymity, namítá, že slovenský Koor nemá příliš zkušeností s EPC kontrakty a zabývá se spíše provozováním teplárenských zdrojů a správou budov. Upozornil i na nebývalou vstřícnost pořadatele soutěží ve Středočeském kraji – firmy Loyd Group. Ta totiž po uchazečích nepožaduje reference o dokončených zakázkách, což bývá v podobných soutěžích zvykem, ale stačí uvést tepve podepsané či rozpracované zakázky.

Tomáš Schmied reaguje, že ve firmě Advance Energo pracuje zkušený tým specialistů, který dříve stál u vzniku společností ČEZ Energo a ČEZ ESCO. „Tento tým dále sbíral zkušenosti v lokalitě Vítkovice, kde připravil úsporné projekty v řádu desítek milionů korun. Mezi naše významné zákazníky patří rovněž společnosti ze skupiny Czechoslovak Group,“ dodává Schmied. Pro doplnění: Czechoslovak Group vlastní Michal Strnad, zatímco jeho otec Jaroslav Strnad je majitelem skupin CE Industries a CE Power Industries.