Česká průmyslově-zbrojní skupina Czechoslovak Group loni rekordně vydělala

Průmyslově-zbrojní holding Czechoslovak Group (CSG) Michala Strnada loni vydělal nejvíce ve své historii. I přes nižší tržby vydělal 2,7 miliardy korun. A to je teprve začátek. 

Česká průmyslově-zbrojní skupina Czechoslovak Group loni rekordně vydělala
Michal Strnad, šéf Czechoslovak Group | foto Profimedia.cz

Skupina, která je rozkročená přes několik zemí a také průmyslových odvětví od železnice přes zbraně až po výrobu hodinek, má za sebou mimořádně zajímavý rok. Čistý zisk jí vzrostl oproti roku 2020 o 44 procent na 1,3 miliardy korun. Ukazatel EBITDA, tedy provozní zisk před odpisy a úroky, dosáhl za rok 2021 2,7 miliardy korun, což je z pohledu konsolidovaných čísel nejvíce v její historii.

Zároveň holding, který v roce 2018 převzal po zakladateli Jaroslavu Strnadovi jeho syn Michal, zaznamenal mírný propad tržeb z patnácti na 14,4 miliardy korun. Za poklesem ale stojí zejména prodej firem z oblasti prodeje osobních automobilů. Strnad loni prodal také letištní překladiště Skyport.     

 „Podařilo se nám výrazně zvýšit ziskovost CSG, a to i přes určitý pokles tržeb, který šel na vrub zejména prodeji skupiny autosalonů značek Mazda a Hyundai,“ říká k výsledkům David Chour, finanční ředitel a člen představenstva CSG. 

CSG také v roce 2021 realizovala svou doposud největší investici, kdy vykoupila bezmála poloviční podíl ve výrobci brzdových systémů pro železnici DAKO-CZ od slovenské Tatravagónky. 

Hned šest společností holdingu dosáhlo obratu přes miliardu korun. To se týká právě třeba společnosti DAKO-CZ či klíčové zbrojovky Excalibur Army. Ta loni utržila 2,5 miliardy korun a zisk EBITDA dosáhl 400 milionů korun. Vůbec nejvýznamnější společností holdingu CSG je automobilka Tatra Trucks s loňským obratem 5,3 miliardy korun a ziskem EBITDA 385 milionů korun. Výsledky této společnosti se ale podle standardů IFRS nezapočítávají do účetní konsolidace CSG, protože v ní skupina nedrží stoprocentní podíl. Třetinu v ní ovládá Promet Group průmyslníka Reného Matery. 

Pro průmyslově-zbrojní holding však zlaté roky teprve přijdou. Jeho společnosti, zejména Excalibur Army, stojí v čele tuzemských dodavatelů těžké techniky pro ukrajinskou armádu. Jen za první dva měsíce firma vyvezla na Ukrajinu tanky a obrněné vozy za vyšší miliardy korun. 

„Automobilka Tatra Trucks a naše společnosti, které vyrábějí pozemní techniku i munici, se podílejí na pomoci bojující Ukrajině. Vedle toho lze očekávat objednávky od domácího zákazníka, tedy Armády ČR. Její požadavky mají pro naše společnosti vždy prioritu,“ říká k tomu Chour. Už teď je jasné, že rekordní výsledky z loňského roku skupina letos hravě překoná. A na českém zbrojařském trhu nebude zdaleka jediná.