Střídání protidrogových koordinátorů. Vrací se Vobořil

Nová vláda pokračuje v obměně kádrů. Na místě národní protidrogové koordinátorky končí Jarmila Vedralová a vystřídá ji Jindřich Vobořil, muž, který funkci již dříve zastával.

Střídání protidrogových koordinátorů. Vrací se Vobořil
Jindřich Vobořil | foto Profimedia.cz

Odbor protidrogové politiky na Úřadu vlády mění šéfa. Jeho vedení se podle informací týdeníku Hrot ujme staronový národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). Ve funkci vystřídá Jarmilu Vedralovou, která v úřadu působila od roku 2018.

Expert na zdravotnickou, sociální a drogovou problematiku Vobořil se vrací do funkce, v níž působil už v letech 2010 až 2018. Poté kvůli častým sporům s tehdejším premiérem Andrejem Babišem na vlastní žádost odstoupil. Kritizoval mimo jiné Babišův záměr zlevnit pivo prostřednictvím snížení DPH.

Jarmilu Vedralovou pak vláda vybrala ve výběrovém řízení ze tří kandidátů. Také mezi končícím a vracejícím se protidrogovým koordinátorem se už během Vobořilova šéfování úřadu odehrála řada ostrých slovních přestřelek. Spory o směřování úřadu mezi oběma odborníky pokračovaly i během působení Jarmily Vedralové.

Třenice se týkaly především rozdílného pohledu na drogovou prevenci a boj se závislostmi. Zatímco Vobořil je známý jako zastánce „měkčí“ linie a dekriminalizace drog, Vedralová razila v posledních letech spíš represivnější cestu. Tím vycházela vstříc i Babišovu kabinetu, který legalizaci odmítal i u měkkých drog.

Názory Jarmily Vedralové se rozcházejí nejen s dnešní vládou, v minulosti byla často kritizovaná i organizacemi, které se zabývají politikou závislostí. Loni v říjnu ji k odchodu vyzvala například Asociace nestátních organizací, podle níž koordinátorka svou roli nezvládala. S kritikou se setkalo i její odvolání dlouholetého šéfa Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktora Mravčíka.