Střední stav na odstřel

Nechat „slabé kusy“ padnout a zkonsolidovat by bylo pro Česko zničující

Krize známe, vždy se z nich nakonec nějak oklepeme. Ale tato je jiná. To, co zažívá svět s pandemií, je po tolika stránkách „tenkrát poprvé“, že nikdo v této chvíli nedokáže odpovědět na otázky: Jak dlouho? A jak moc? Všichni pouze tuší, že to bude hodně bolet. A že mnoho firem tlak neustojí a stanou se kořistí dravců.

Živnostníci, malé a střední podniky se budou potýkat se splácením dluhů. Rozbité dodavatelské řetězce a slabá poptávka zhorší provozní cash fl ow a řada živností a firem se ocitne na prahu technické insolvence. Díky změně insolvenčního zákona nemusejí manažeři před krizí zdravých firem sice hned podávat návrhy na insolvenční řízení, ale valné většině firem se do konce roku zhorší všechny myslitelné „finanční kovenanty“. A bankám narostou podíly úvěrů v selhání, dost možná i překročí úroveň po minulé recesi.

Tentokrát citlivěji

Klíčové bude, jak se banky k ohroženým klientům postaví. V době finanční krize v letech 2008 a 2009 některé své klienty podržely, jindy se však zachovaly nekompromisně, omezovaly svou angažovanost a také tvrdě vymáhaly půjčky. Tentokrát banky vědí, že budou muset postupovat o řád citlivěji: jejich klienti za své potíže vesměs nemohou, „vděčí“ za ně v prvním sledu čínské chřipce a ve druhém vládní karanténě.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit