Straníci sobě. Kdo živí české partaje?

Nejvíc peněz od dárců loni dostala ODS. Stejně jako u jiných partají podstatnou část tvořily příspěvky členů. Zajímavá jména se ale najdou i mezi donátorskými firmami.

Straníci sobě. Kdo živí české partaje?
Petr Stuchlík patří mezi rekordní dárce. Hnutí ANO věnoval v roce 2018 tři miliony korun. Nebyla to dobrá investice – pražským primátorem se nestal a po pár měsících opustil politiku. | Hynek Glos

Letos v červnu se mezi příchozími platbami na transparentním účtu hnutí ANO začaly objevovat zhruba padesátiaž stotisícové dary, a to s větší četnostní než v předchozích měsících. Namátkou: Karel Tureček přispěl 100 tisíci korunami, Jaroslav Bžoch 54 tisíci, Jiří Strýček bezmála 50 tisíci, Josef Kott 54 tisíci nebo Milan Brázdil téměř 68 tisíci korun. Jména dárců mají jedno společné: jde o současné zákonodárce ANO, kteří se i letos probojovali na kandidátky. Jinými slovy, zhruba 50 tisíc korun je „cena“ za šanci získat od podzimu na další čtyři roky pohodlné a dobře placené místo poslance.

ANO není v této praxi zdaleka osamocené. Příspěvky do stranické kasy výměnou za místo v horních patrech kandidátky jsou běžné i u jiných partají. Stejně tak jako u nich platí i nepsané pravidlo, že nejvíc se očekává od europoslanců, následovaných hejtmany nebo poslanci a senátory, nejméně pak od kandidátů do regionálních samospráv.

Drahá kandidatura

Dobře to v případě hnutí ANO ilustruje loňský seznam dárců. Jasným králem mezi soukromými osobami se stal lídr podzimních krajských voleb v královéhradeckém regionu Jaromír Dědeček s darem ve výši 700 tisíc korun. Následovali jej senátorští kandidáti Jiří Mašek a Igor Karen s necelými 300 tisíci a lídr pardubické krajské kandidátky Martin Kolovratník s 250 tisíci korunami.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit