Strach o prachy. Ani investice do nemovitosti už není jistota

Obavy z inflace mají reálný základ. Ani nemovitost ale rozhodně není betonová jistota.

Strach o prachy. Ani investice do nemovitosti už není jistota
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Česko zachvátilo realitní šílenství. Zájemci se u nabízených nemovitostí přeplácejí a za nesmysl se prodávají i vyložené pastoušky či stařičké garáže někde u trati. Překvapivě velká část poptávky je generována volnou hotovostí. Ale hypoteční banky také trhají rekordy. Růst cen na realitním trhu v nedávné minulosti měly na svědomí velmi levné peníze pumpované do světové ekonomiky prakticky všemi centrálními bankami dlouho po skončení finanční krize ve strachu z opětovného pádu do recese. Současná exploze je ale zjevně hnána strachem lidí ze znehodnocení úspor nějakou brutální inflací.

A inflační očekávání je reálný ekonomický faktor, který přetlačí kdejaký fundament. Proto současná uklidňující prohlášení ekonomů i centrálních bankéřů, a to nejen u nás, že nynější zrychlený růst cen je krátkodobou záležitostí, která do roka a do dne odezní, nepadají na úrodnou půdu. Je ten optimismus namístě? Možná ano, ale možná také ne. Co ta očekávání příliš nezmění, jsou statistická data, kdy podle těch nejčerstvějších v Česku inflace zpomalila z ročního tempa 3,1 procenta v dubnu na 2,9 v květnu.

Prestiž ČNB

Je přitom nespornou skutečností, že centrální banky nyní disponují ze zákona dostatečnou nezávislostí, aby proti inflaci zasahovaly včas, a mají nástroje, které jsou dostatečně účinné. A to se liší země od země podle domácí situace. A tak zatímco důvěra ve Fed a jeho ochotu zasáhnout je dost vysoká, v případě ECB už je to horší. Každý si všiml, že je jejím hlavním cílem udržení společné měny, což nemusí být vždy kompatibilní s cílem inflačním. A je zjevné, že růst úrokových sazeb v Evropě by mohl řadě vlád s vysokým dluhem hodně komplikovat život a možná i ohrožovat jejich solventnost, a tím i setrvání v eurozóně.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit