Sto květů ať vykvete

Čekat, až ekonomiku probudí stát, by bylo smrticí. Růst nejlépe nastartuje osobní podnikatelská iniciativa.

Sto květů ať vykvete
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Když Mao Ce-tung v květnu před čtyřiašedesáti lety vyhlásil, „ať rozkvétá sto květů umění, ať soupeří sto škol učení“, chybu udělal každý, kdo uvěřil. Netrvalo dlouho a Mao poslal víc než půl milionu volnomyšlenkářů na pracovní převýchovu na venkov, aby se od rolníků těžkou prací „učili správnému třídnímu uvědomění“. Číňanům trvalo skoro pětatřicet let, než se odhodlali znovu uvěřit výzvám stranických lídrů, tentokrát aby začali podnikat, neboť „být bohatým je krásné“. Vyšlo jim to podstatně lépe, než když spoléhali na liberalizaci politických poměrů.

Proč připomínat orientální moudra zrovna tady a právě teď? Protože s tím, jak se po plošné karanténě začíná společnost i byznys uvolňovat, je dobrá chvíle si připomenout, že osobní podnikatelská iniciativa je jediným spolehlivým generátorem ekonomického růstu. A jedno jestli v Číně, nebo v Česku. 

Uvolnit, ne „uvolnit“

Prioritou v řádu nejbližších týdnů a měsíců je podpora poptávky cestou rozpočtových výdajů, stejně jako různé formy finančních úlev podnikatelům, aby vůbec udrželi hlavu nad vodou. Koneckonců politické sliby, kolik hodlá vláda do ekonomiky přímo či nepřímo nalít, jsou krátkodobým imperativem hospodářské politiky. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit