Stínová vláda, která nepřekročí vlastní stín

V minulém týdnu se stínová vláda hnutí ANO rozjela do Ústí, kde strávila celý den

Stínová vláda, která nepřekročí vlastní stín
Andrej Babiš | foto Tomáš Novák týdeník HROT

Podle Andreje Babiše je to „první stínová vláda od revoluce“. Nesmysl. Rozhodně nejde o první stínovou vládu. Takové funkční těleso představila například ČSSD v roce 2013 pod vedením Bohuslava Sobotky a v představování alternativy byli socialisté natolik úspěšní, že po pádu kabinetu Petra Nečase vyhráli volby.

Od hnutí, které má ambici vyhrát příští sněmovní volby, bychom čekali trochu víc. Stínová vláda už několikrát změnila složení. K lepšímu? To je sporné. Ukázaná platí, takže buďme konkrétní.

Krok zpátky pozorujeme u školství. Až donedávna se resortu věnoval Ivo Vondrák. Hejtman Moravskoslezského kraje, bývalý rektor tamní technické univerzity. Zrádce Andreje Babiše v prezidentských volbách? Z pohledu hnutí ano. Ale zároveň v gesci vzdělávání mimořádně kompetentní osoba. Ve stínové vládě jej po „zradě“ nahradila poslankyně Jana Berkovcová. Že ji neznáte? Nejste sami. Vůči dámě nechceme být neslušní, ale za profesora Vondráka to opravdu není adekvátní náhrada.

Podobné je to u zdravotnictví. Vysoce respektovaného lékaře, profesora Juliuse Špičáka, nahradil poslanec Kamal Farhan, profesí rovněž lékař. Když se o výměně dozvěděl regulérní ministr Válek, veřejně vzkázal: „Prof. Špičákovi děkuji za konstruktivní jednání, byť ho to asi stálo tuto pozici.“ Špičák totiž dlouhodobě říkal, že nebude kritizovat za každou cenu. A v řadě oblastí s Válkem dokázal najít společnou řeč.

Sám Andrej Babiš však politiku na úrovni poslanců a stínové vlády nechává na svých místopředsedech. Jak sám dříve uvedl, aktivně se věnuje hnutí. Mimo jiné hledá nové významné tváře. Tato strategie se mu v minulosti vyplatila. A při pohledu na stínovou vládu, zdá se, dává smysl i v současnosti.