Stíhačky, staré škodovky a železniční pražce

Do čeho investovat? Přinášíme tak trochu exotické, až bizarní tipy

Stíhačky, staré škodovky a železniční pražce
Nabídkové ceny na prodej málo létaných a vzorně udržovaných albatrosů vyro­bených ve Vodochodech třeba i před více než čtyřiceti lety se pohybují od 350 tisíc dolarů výše. | Shutterstock.com

Když dostanete za úkol napsat o exotických, neřkuli bizarních investicích, těžko hledáte v minulosti cokoli, co by se vyrovnalo takovému dogecoinu nebo některým „kampaním“ demokratických investorských mas. Dobře se dá vydělávat třeba na kartičkách Pokémonů. Stejně tak se najdou sběratelé „barbín“, teď nemyslím nic jiného než plastové panenky od firmy Mattel, které mají vlastní YouTube kanál a 10,7 milionu lidí, kteří se koukají, co je u dlouhonohých malých fešand nového.

Nedávno jsem viděl v jedné bance v místnosti s bezpečnostními schránkami u stolečku starou dámu, jak se zcela okouzlena prohrabuje ve zlatých mincích. Doba je plná obav z inflace, a tak „investiční strategie“ spočívající v tom, že koupíte lahev drahého kvalitního rumu nebo whisky a na dvacet let ji schováte do sklepa, není to nejhorší, co se dá vymyslet. Pochopitelně by ale bylo nekonečně příjemnější ji vypít v kruhu přátel.

Při mých číslech v občance nelze očekávat, že vám budu popisovat poslední hity, ale tady je pár investičních historek, které mám rád.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit