Státní firmy vysychají. Utrpí tím rozpočet

Rozpočet letos zchudne o příjmy z některých dříve výnosných státních firem. Největší příspěvek přijde opět od ČEZ, Lesy ČR ani letiště nepřispějí nic.

Státní firmy vysychají. Utrpí tím rozpočet
Lesy ČR v minulosti „pomohly“ státnímu rozpočtu desítkami miliard korun. Kůrovec ale firmu připravil o zisky a erár ji musí naopak dotovat. | Tomáš Novák týdeník HROT

Jedním z hlavních nepřátel premiéra Andreje Babiše byl před loňským příchodem pandemie čínské chřipky kůrovec. Šéf vlády společně s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem či ministryní financí Alenou Schillerovou objížděli české lesy a háje a nechávali se fotit, jak zkoumavým pohledem hypnotizují miniaturního půlcentimetrového brouka na dlani.

Samozřejmě se nabízí ekologický pohled na věc, který by spanilé jízdy vlády mohl vysvětlit starostí o tuzemskou krajinu, již kůrovec dokázal zničit k nepoznání. Při náhledu z jiného úhlu ale parazit znamená také katastrofu pro veřejné rozpočty. Lesy ČR patřily v posledních letech mezi nejštědřejší donátory eráru ze všech firem vlastněných státem. Právě kvůli kůrovci ministryni financí Aleně Schillerové ale podnik už nepomáhá, naopak.

 

Není to však jediná firma vlastněná některým z ministerstev, která už není ochotně se otřásajícím oslíčkem. Podle zprávy ministerstva financí přestávaly státní podniky nebo erárem vlastněné akciovky nést obecně. Jen mezi lety 2018 a 2019 klesla částka, o kterou si erár vypomohl díky majetkovým účastem v byznysu, téměř o čtvrtinu - na necelých 13,5 miliardy korun. Ještě v roce 2015 přitom příjem ze státních firem dosahoval skoro 25 miliard.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit