Stát vs. odpočet DPH

Finanční správa v posledních letech až příliš snadno odmítala uznat podnikatelům nárok na vratku DPH. Nedávný rozsudek Soudního dvora EU by to mohl změnit

Stát vs. odpočet DPH
Nečekané rozhodnutí Soudního dvora EU spustilo menší lavinu dalších rozsudků, kdy správní soudy vzkazují finančnímu ředitelství: Tak znovu a lépe. | Profimedia.cz

Chránit stát před daňovými úniky je jedním z úkolů Finanční správy. Zhruba před deseti lety se ale „protipodvodnické“ tažení utrhlo ze řetězu, Finanční správa nasadila do boje nejtěžší zbraně (zajišťovací příkazy, kontrolní hlášení, EET) a výsledkem bylo, že v roli „sprostých podezřelých“ často končily i seriózní firmy. Soudy od té doby řadu nejhorších výstřelků zarazily a jeden takový, dodejme velmi rozumný, rozsudek se objevil i nyní.

Týká se postupu Finanční správy, která v posledních letech paušálně odmítala nárok na odpočet DPH v případě, že žadatel nedokázal doložit takzvaného deklarovaného dodavatele, respektive – pokud to řekneme úplně jednoduše – neuměl prokázat, že mu zboží nebo službu dodala skutečně ta společnost, která je uvedena na faktuře v jeho účetnictví. Na první pohled vypadá absurdně, že by někdo nevěděl, od koho nějakou věc koupil. Zkuste si ale představit, jak budete po třech letech dokazovat, že vám stavební materiál nebo IT služby opravdu dodala firma z faktury, když jste jednal jen s jedním jejím zaměstnancem, ovšem Finanční správa nyní tvrdí, že to její zaměstnanec vůbec nebyl, protože u dotyčné firmy pracoval načerno. A zkuste si představit, jak budete něco takového dokazovat v případě, že firma mezitím přestala komunikovat nebo ji koupil cizinec, jehož neumíte zkontaktovat ani vy, ani Finanční správa.

Něco takového se stalo společnosti Kemwater ProChemie, která vyrábí zařízení na čištění vody. Její případ skončil až před Soudním dvorem Evropské unie a Kemwater ProChemie má nyní slušnou šanci získat vratku DPH konečně – po devíti letech – zpět. Mnohem důležitější ale je, že rozsudek dal naději mnoha dalším firmám v podobném postavení a české soudy se během pouhých tří měsíců zabývaly dvěma desítkami podobných případů. Řada dalších k soudu podle advokáta a daňového poradce Víta Křivánka z poradenské společnosti BDO nejspíš brzy dorazí. „Pokud vycházím ze své pracovní zkušenosti, pozoruji značný nárůst kauz s takzvaným deklarovaným dodavatelem už zhruba čtyři až pět let,“ říká.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit