Stanjurova „jízda do Řecka“ pokračuje. Schodek státního rozpočtu opět překonal rekord

Na konci dubna hospodařila státní kasa s 200miliardovým deficitem. Mohou za to hlavně sociální výdaje

Stanjurova „jízda do Řecka“ pokračuje. Schodek státního rozpočtu opět překonal rekord
Ministr financí Zbyněk Stanjura

Na více než dvojnásobek se oproti loňsku zvýšil schodek českého státního rozpočtu ke konci dubna. Po čtyřech měsících roku je erár v minusu 200 miliard korun. Ministerstvo financí tak vytvořilo další rekord v rozpočtových deficitech.

Podle ministerstva je hlavním důvodem tak dramatického zvýšení schodku především nárůst výdajů v sociální oblasti. Ty vzrostly oproti minulému roku téměř o 52 miliard korun. Z toho na důchody šlo víc meziročně o 37,6 miliardy. Druhou zásadní položkou zvyšující zadlužení byla pomoc domácnostem a firmám s cenami energií. Stát vyšla na bezmála 37 miliard. Celkem se za první čtyři měsíce roku výdaje eráru zvýšily o 154,5 miliardy, tedy o 26,7 procenta. 

Příjmy státního rozpočtu do konce dubna vzrostly pouze o 54,6 miliardy, tedy o 11,4 procenta. Nejvíc se na posílení příjmové stránky podílel výběr pojistného, který byl oproti stejnému období roku 2022 o 20,1 miliardy vyšší. Zvýšilo se také inkaso DPH (o 8,8 miliardy) a daň z příjmů fyzických (o 9,2 miliardy) a právnických osob (o 6,6 miliardy). Více než osm miliard na příjmech přinesl také odvod z nadměrných příjmů výrobců elektřiny.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury by se v dalším průběhu roku mělo rozpočtu dařit podstatně lépe. „Očekávám, že nejpozději od poloviny roku se hospodaření státu výrazně zlepší díky dodatečným příjmům z dividend, evropských fondů a příjmům z neočekávaných zisků. Vláda také finalizuje jednání o konsolidačních úsporných opatřeních, z nichž mnohá bude možné aplikovat již na zlepšení vývoje letošního hospodaření,“ tvrdí Stanjura.

Přesto je podle analytiků nepravděpodobné, že by se hospodaření státu podpořené úsporami či zvýšením některých daní zlepšilo natolik, aby se podařilo v letošním roce dodržet původně plánovaný deficit. Ten parlament loni schválil ve výši 295 miliard.