Spotřební daň se zasekla. Kvůli Němcům i oblibě nehořícího tabáku

Navzdory zvýšení vybral stát na tabákové dani méně. Na vině je výpadek přeshraničních nákupů i přechod kuřáků k alternativám s nižší daní.

Spotřební daň se zasekla. Kvůli Němcům i oblibě nehořícího tabáku
Tabákové koncerny vidí svou budoucnost nikoli v cigaretách, ale v zahřívaném tabáku. Ten je pro ně i maržově zajímavější. Kuřáky lákají ke změně různými příchutěmi i slevovými akcemi. | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Spotřební daň z tabáku je alchymie. Příliš nízké zdanění může motivovat kuřáky ke zvýšené, nezdravé spotřebě, a je proto namístě, aby cigarety levné nebyly. Přepálené zdanění však vede nejen k omezení spotřeby, ale i k nižším příjmům pro státní rozpočet. „V ideálním světě by byl výběr spotřební daně nulový,“ poznamenává k tomu trefně člověk z tabákové branže. 

Nulové inkaso tabákové daně v Česku sice není, v loňském roce se však propadlo o 3,3 miliardy na 55,2 miliardy korun. Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka se tak výběr dostal na úroveň roku 2017, a to navzdory tomu, že stát mezitím daň třikrát zvyšoval. 

Ministerstvo financí vidí jako hlavní důvod covidovou pandemii a propad přeshraničních nákupů cigaret v Česku, které historicky tvořily až třicet procent prodejů. Podle Křečka však komplikované cestování není jediný důvod. Tuzemská cena se již přiblížila zahraniční natolik, že cesty přestaly být pro Rakušany a Němce atraktivní. 

Dalším důvodem je v zásadě příznivý přechod stále většího počtu kuřáků k zahřívanému tabáku s nižší mírou rizika. „Množství odebraných nálepek na zahřívané tabákové výrobky meziročně vzrostlo o více než třicet procent, což poukazuje na zvýšení spotřeby těchto produktů,“ říká Šimon Blecha z tiskového odboru ministerstva financí. Ačkoli se spotřební daň na zahřívaný tabák v uplynulých letech také zvyšovala, stále je mnohem nižší než u klasických cigaret. 

„Nepovedená reforma spotřební daně na tabákové výrobky v roce 2020 výrazně změnila strukturu daně mezi jednotlivými druhy výrobků. Tím výrazně stoupla daň na cigarety, naproti tomu méně stoupla daň na tabáky ke kouření, doutníky, a zejména na zahřívaný tabák neboli zahřívané cigarety. Proto prodej vysoce zdaněných cigaret klesá a prodej méně zdaněných tabákových výrobků stoupá,“ poznamenává Křeček. 

Diskuse, zda by měl stát podporovat přechod k zahřívanému tabáku nižší daní, nebo naopak dbát na příjmy rozpočtu, není ještě u konce. Na jaře se rozjedou debaty o úpravě evropské směrnice o zdanění tabákových výrobků. Ta může zdaněním nejen tabákových produktů, ale i náplní do elektronických cigaret či nikotinových sáčků výrazně zamíchat.

Více k tématu čtěte v novém vydání týdeníku Hrot, které vychází 17. ledna.