Sportovci od monitorů. Zájem o esport v době covidu ještě sílí

Zájem o esporty roste dvouciferným tempem už několik let. Letošní jaro a zrušené tradiční soutěže jejich popularitu ještě zvýšily.

Sportovci od monitorů. Zájem o esport v době covidu ještě sílí
Loni v srpnu se v čínské Šanghaji konal turnaj The International v populární počítačové hře Dota 2. Účastníci si odnesli více než 34 milionů dolarů (přes 741 milionů korun), což je zatím rekordní částka, která se kdy na jediném turnaji v esportu rozdala. | Profimedia.cz

Nevypadají jako úplně běžní sportovci. Podmínkou výhry není skvělá kondička ani vytrénovaná postava. Přesto souboje profesionálních hráčů počítačových her sledují stovky milionů lidí po celém světě. V esportech se také točí stále více peněz. Podle odhadů to letos bude celosvětově více než 1,3 miliardy dolarů. Americká banka Goldman Sachs ve své analýze předpovídá, že se tato částka v roce 2022 více než zdvojnásobí na skoro tři miliardy. Oproti nejpopulárnějším tradičním sportům sice pořád zaostávají (pro srovnání, například tržby v evropském fotbalu dosahují v přepočtu přes 30 miliard dolarů), zajímavé je ale tempo růstu.

Esporty jsou navíc jednou z mála oblastí, které neochromila pandemie čínské chřipky. A to dokonce ani v jarní horké fázi, kdy si nucenou přestávkou prošly prakticky všechny tradiční sporty. „Pandemie koronaviru napáchala škody v klasickém sportování a naopak zviditelnila veškeré online sporty a soutěže, které mohly pokračovat ve virtuální formě i po zavedení vládních restrikcí,“ vysvětluje analytik poradenské společnosti Deloitte Filip Mikel. 

Publikum esportů tedy neustále roste a to na sebe nabaluje další peníze. „Láká investory, je to pro ně nová marketingová i investiční příležitost. Pro organizátory lig a akcí esportů to znamená, že mohou spolupracovat s finančně silnými partnery napříč různými segmenty, tedy i mimo sportovní oblast,“ dodává další specialista na esport z Deloittu Matúš Tutko. Česko má ale jako obvykle za světem trochu ztrátu. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit