Špionáž, nebo diskriminace? Syn Putinova spojence čelí v Norsku soudu kvůli létání s drony

Po zářijové sabotáži plynovodu Nord Stream Norsko zpřísnilo dohled nad vzdušným prostorem a zakázalo Rusům létat nad norským územím s drony. Ti to označují za diskriminaci.

Špionáž, nebo diskriminace? Syn Putinova spojence čelí v Norsku soudu kvůli létání s drony
ilustrační foto | Shutterstock.com

V úterý formálně začala dosud nejtvrdší zkouška, jíž je vystaveno rozhodnutí norské vlády zakázat používání soukromých dronů – pokud jste Rusové. Na prominentnosti procesu dodává skutečnost, že obviněným je Andrej Jakunin.

Jestli je vám jeho příjmení povědomé, není divu: jeho otec Vladimir Jakunin je někdejším šéfem Ruských železnic a jedním z blízkých spolupracovníků kremelského vůdce Vladimira Putina. (Někteří čeští kolegové novináři jej znají coby štědrého hostitele mezinárodních mediálních kongresů, na nichž Jakunin starší nechával do hlav účastníků pod tlakem hustit ruskou propagandu.)

Jakunin mladší má ruský i britský pas. Létal s rekreačním dronem nad souostrovím Špicberky, které patří Norsku; v srpnu a v září je pouštěl ze své soukromé jachty. Očekávalo se, že u soudu v severonorském městě Tromsø prohlásí svoji nevinu.

Norské úřady v posledních měsících zatkly nejméně sedm Rusů za létání s drony po celé zemi. Země, jež je největším západoevropským producentem ropy, se obává řady pozorování z bezpilotních letadel v blízkosti ropných a plynových zařízení v Severním moři. Po zářijové sabotáži plynovodu Nord Stream v mezinárodních vodách poblíž Dánska a Švédska hlídkovaly norské vojenské lodě NATO v blízkosti ropných plošin.

„Diskriminační“ zákaz

Jakunin bude podle očekávání u soudu tvrdit, že norský zákaz puštění dronů pro občany Ruska je diskriminační. Opatření je založeno na sankcích EU, které přijalo také Oslo, ale jsou tvrdší. Minulý týden odsoudil soud v jihonorském Bergenu Rusa, který létal s dronem v západním Norsku, na devadesát dnů vězení.

„Není žádným prohřeškem, když britský občan létá s dronem nad Špicberky,“ řekl Jakunin v narážce na své dvojí občanství listu Financial Times ze své vězeňské cely v Tromsø. Jeho právníci tvrdí, že jeho případ skončí v odvolacím systému, protože je právně složitý. 

Bernt Heiberg, právník z firmy Elden v Oslu, již si Jakunin na obhajobu najal, řekl, že Norsko nikdy předtím nemělo trestní sankce založené na občanství obviněného. „Pokud rozumíme, je Norsko jediná evropská země, která stíhá lidi za létající drony v jejím vzdušném prostoru,“ prohlásil právník, jehož smysl pro dobrou výplatu zjevně získal navrch nad pozorností věnovanou geopolitickému vývoji v Evropě během letošního roku.

Heiberg argumentoval, že výklad pravidel se po sabotáži Nord Streamu změnil tak, že mezi letadla, na která se vztahují sankce EU, byly zařazeny drony. „Nyní to znamená něco, co dříve neznamenalo,“ dodal.

Špicberky jsou demilitarizovaná, ale geopoliticky velmi citlivá část Norska s nejseverněji obydlenými osadami na světě, včetně ruského hornického města. V blízkosti nejsou žádné ropné plošiny ani potrubí.

Rozvědčík, nebo jen obdivovatel Arktidy?

Jakunin řekl, že se v severonorských vodách na své jachtě Firebird plaví již šest let. (Jachta se jmenuje Anna a pluje pod vlajkou Kajmanských ostrovů. Jakunin ji též pronajímá; v zimě stojí jen 482 tisíc eur na týden, takže když vezmete jedenáct kámošů, každého to vyjde akorát na milion korun; jediná špatná zpráva je, že vás také.) Že drony používá k pořizování snímků, což je jeho způsob, jak sdílet s ostatními krásu Arktidy.

Na otázku, zda pracuje pro ruskou rozvědku, Jakunin odpověděl: „Nejenže jsem pro ni nikdy nepracoval, ale nemám s těmi lidmi nic společného, ​​a když už na to přijde, nemám nic společného ani s ruským státem.“ Tedy kromě občanství a příbuzenských vztahů sahajících až do okruhu blízkých Putinových spojenců, opomněl dodat.

V Norsku, které na severu hraničí s Ruskem, panuje v posledních měsících z východního souseda nervozita. Úřady zatkly několik Rusů i s drony nedaleko norských ropných plošin. Odhalily také ruského špiona, který se na univerzitě v Tromsø vydával za brazilského výzkumníka.

Dva dny po zatčení Jakunina v říjnu premiér Jonas Gahr Støre řekl: „Není přijatelné, aby zahraniční rozvědka létala s drony nad norskými letišti. Rusové nesmějí v Norsku s drony létat.“ Na to Jakunin: „Není v tom žádný zlý úmysl. Vůbec se nepřibližujeme k jakékoli kritické infrastruktuře nebo bezletovým zónám.“ V následujících týdnech se tak nejspíše dozvíme více nejen o osudu Andreje Jakunina, nýbrž i norského protiruského kontrašpionážního opatření.