Špinavé peníze. Češi zahodili bankovky

Výběry z bankomatů klesají o desítky procent, bezhotovostně se platí více za jídlo, drogerii a domácí mazlíčky.

Špinavé peníze. Češi zahodili bankovky
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Soumrak hotovosti je čím dál blíže. A současná omezení kolem pandemie koronaviru ho ještě více zhmotňují. Podle dat karetních firem klesá o desítky procent počet výběrů z bankomatů a osm z deseti Čechů nyní platí častěji kartou. Omezit hotovost doporučuje kvůli možnému šíření covidu-19 i Světová zdravotnická organizace.

Plné bankomaty, prázdné ulice

Například Home Credit zaznamenal v poslední době pokles výběru z bankomatů o 23 procent oproti loňskému roku. Moneta hlásí zhruba 30procentní propad, ČSOB 18 procent.

Home Creditu klesly i platby na terminálech. „Kvůli tomu, že došlo k uzavření většiny kamenných provozoven, obchodů a restaurací, jsme za poslední měsíc u terminálů zaznamenali 11procentní pokles oproti předchozímu roku,“ říká Alessandro Villa, vedoucí oddělení karet ze společnosti Home Credit. Firma zaznamenala největší propad v oblasti útrat za cestování, včetně pohonných hmot a jízdenek. Oproti loňsku je 61procentní.

Data potvrzuje i platforma Twisto, která slouží k odložení plateb na internetu. Podle jejích údajů nastal největší propad oproti údajům z loňského března u prodejů letenek a vstupenek, a to dokonce o 100 procent. Podstatně méně se prodávají také zájezdy, a to o 85 procent. Opačná čísla pak vykazují odvětví jako rozvoz jídla (navýšení o 100 procent), o 180 pak vyskočil prodej drogerie. Více se prodávají také zvířecí potřeby (90 procent) či lékárenské produkty (60 procent).

Trend ohledně bezhotovostního placení se zdá být také významný. Na konci března vyšel průzkum agentury Ipsos mezi 550 respondenty pro společnost Global Payments, která poskytuje platební terminály třetině českých firem a třem pětinám e-shopů. Podle ní jen 12 procent Čechů platilo kartou méně než dříve.

Sbohem, Palacký a Němcová

Vítězem jsou tedy platby na internetu. Před vyhlášením karantény a uzavřením obchodů šlo přes bránu Global Payments přibližně 38 milionů korun denně, v březnu pak více než 47 milionů korun. To znamená nárůst o 24 procent.

Trendu bezkontaktních plateb jdou v současné situaci naproti i samotné banky. Například Česká spořitelna obesílá klienty, kteří nemají platební kartu s nabídkou, aby si ji pořídili. Ve většině jde o starší osoby ohrožené pandemií. Proto k nabídce připojuje možnost doručení karty až domů. Banka také spustila online formulář, kde si doručení mohou klienti nebo jejich blízcí objednat.

Konec hotovostních plateb se díky současné krizi urychlí. Třeba e-shopy přestanou zanedlouho nabízet platbu dobírkou. „Snad všechny veřejně dostupné zdroje doporučují vyhnout se v současné situaci platbám v hotovosti a platit raději bezkontaktně. Dobírka byla přežitek už dávno předtím, než nám do života vkročila nákaza – a teď je víc než kdy dřív namístě zvážit, zda je skutečně nutné platit za zásilky hotovostí, když existují nejen bezpečnější, ale i snazší řešení,“ vysvětluje CEO a zakladatel platformy Twisto Michal Šmída.

Jeho slova potvrzují i opatření konkrétních e-shopů, které k zrušení dobírky již dříve přistoupily. Například Dáme Jídlo, Rohlík, Lékárna či Feedo.