Souzený solárník Zemek: Licence mám v pořádku

Podle podnikatele Zdeňka Zemka v Česku probíhá vykonstruovaný hon na solárníky.

Souzený solárník Zemek: Licence mám v pořádku
Zdeněk Zemek | foto Tomáš Novák týdeník HROT

Původně jsme se měli sejít po dlouhé domluvě v Thomayerově nemocnici, se Zdeňkem Zemkem se nakonec scházíme v kancelářích jeho skupiny Z-Group v Praze blízko hlavního nádraží. Další lékařskou prohlídku má však matador českého průmyslu před sebou. Podle svých slov na tom není zdravotně vůbec dobře, což má jistě příčinu i ve stresu spojeném s odsouzením jeho dvou synů kvůli známé kauze neprávem přiklepnuté podpory solárním elektrárnám na Chomutovsku před deseti lety. Soud čeká i Zdeňka Zemka, který sporem evidentně žije. Z hlavy jmenuje četná deset let stará data kontrol, účinnosti zákonů a cenových rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Všechna obvinění odmítá a hon na solárníky srovnává s pronásledováním sedláků v 50. letech.

Mohu se zeptat, co přesně vás trápí?

Není důvod, proč bych z toho měl dělat tajemno a nahrávat spekulacím, že si něco vymýšlím. Takováhle potvora (ukazuje na telefonu obrázek nádoru – pozn. red.) mi tlačí na prostatu v malé pánvi. Loni v září jsem byl v Americe, kde mi byl zjištěn nádor a kde jsem absolvoval poměrně náročnou radioaktivní léčbu. Znovu jsem tam byl na kontrole koncem února. Ozáření muselo být asi hodně silné, protože mě zachytili na letišti a nechtěli mě pustit dál. Musel jsem od sebe držet dál i děti a spát v oddělené ložnici.

Pustili vás nakonec?

Po dvou hodinách mě pustili. Absolvoval jsem kontrolní vyšetření v Baltimoru, kde je nejlepší americká nemocnice. V Česku jsem projezdil kdeco, a nakonec jsem dospěl k závěru, že operace v cizině bude lepší. Tady to všichni chtějí operovat přes břicho, což je nesmysl. V létě jsem byl opět na magnetické rezonanci, bohužel se stav zhoršil, a protože to mám v malé pánvi, takových specialistů tu moc není. Do USA jsem však nemohl, nakonec jsme tedy našli kliniku ve Vídni. Musím počkat, až skončí karanténa a budu to moci konzultovat osobně. Pak se rozhodnu, jestli půjdeme baltimorskou, nebo evropskou cestou. Ale musí to ven. Do toho mám problémy srdečního rázu a je otázka, jak to udělat, aby to nemělo vedlejší následky. Pro mě je teď zdraví priorita číslo jedna.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit