Kellnerová hoteliérkou? Luxusní pražský Four Seasons je na prodej, zájem má nejbohatší Češka

Luxusní hotel Four Seasons v srdci Prahy je na prodej. Nejblíže ke koupi má nejbohatší Češka Renáta Kellnerová, transakce by ale neměla proběhnout v rámci skupiny PPF.

Luxusní hotel Four Seasons v srdci Prahy je na prodej. Nejblíže ke koupi má nejbohatší Češka Renáta Kellnerová, transakce by ale neměla proběhnout v rámci skupiny PPF.

Celý článek
0

Komentář: Největší zelená fantasmagorie o vašich radiátorech za stovky miliard

Europarlament a členské státy schválily směrnici, která ovlivní životy obyvatel Evropy jako žádná z dosud prosazených částí Green Dealu

Europarlament a členské státy schválily směrnici, která ovlivní životy obyvatel Evropy jako žádná z dosud prosazených částí Green Dealu

Celý článek
0

Česko je nejzadluženější v historii. Státní dluh vzrostl na 3,221 bilionu korun

Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295.480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.

Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295.480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.

Celý článek
0

Solární panely nebo tepelná čerpadla chrání před růstem cen energie

Českým domácnostem, městům a firmám se otevírají možnosti pro využití čisté energie

Solární panely nebo tepelná čerpadla chrání před růstem cen energie
Dnes lze solární elektrárny provozovat v souladu s přírodou: pod panely se mohou pást ovce, ale dá se tam také pěstovat rybíz či maliny. | Archiv

Česko podpoří stovkami miliard korun investice do zelené energetiky, které pomohou zlepšit kvalitu ovzduší a ochrání před růstem cen nakupované energie. Aktuálním přínosem obnovitelných zdrojů i úspor energie je pak posílení energetické nezávislosti Česka na dodávkách energetických surovin z Ruska. Jak lze příležitosti moderní energetiky využít?

Technologický pokrok usnadnil přístup k obnovitelným zdrojům energie. Jen cena solárních panelů klesla za posledních deset let o neuvěřitelných devadesát procent a podobný trend kopírují také baterie pro ukládání energie. „Čistá energie z fotovoltaiky sníží znečištění ovzduší a výdaje za energii. Navíc bude zásadním benefitem pro místní ekonomiku. Obce a města mohou investovat do vlastního projektu solární elektrárny na veřejných budovách nebo ve spolupráci s energetickou firmou realizovat projekt fotovoltaiky třeba v lokalitě bývalých brownfieldů či na nezemědělských plochách, které leží ladem,“ představuje příležitosti Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Nová solární vlna

Prostředky na podporu výstavby nových obnovitelných zdrojů nabízí Modernizační fond. Umožní financovat nové oblasti jako výstavbu fotovoltaických elektráren v menších obcích a nastartovat tak rozvoj komunitní energetiky. Nové výzvy se mají rozběhnout na přelomu května a června.

„Přechod na čistší energetiku a zbavování se závislosti na fosilních zdrojích potřebujeme i v kontextu dnešní ruské agrese. Proto ještě letos chceme vypsat minimálně deset nových výzev v Modernizačním fondu. K nim patří především nové dotace na výstavbu fotovoltaických elektráren v menších obcích do tří tisíc obyvatel. Obce se díky projektům posunou k větší energetické soběstačnosti a budou moci nastartovat komunitní energetiku,“ uvedla k výzvám ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. Podle Petra Valdmana, ředitele SFŽP, fond podpoří rovněž modernizaci teplárenství nebo instalaci chytrého veřejného osvětlení, které umí také obcím uspořit prostředky za energie.

Jistota energetické bezpečnosti

S ohledem na současný růst cen elektrické energie a hrozící nedostatek zemního plynu jsou instalace solárních panelů jedním z nejrychleji dosažitelných kroků, který pomůže firmám, obcím nebo domácnostem snížit výdaje za energie. „Pokud si firma pořídí solární elektrárnu, jde o dobrou investici do budoucnosti. Solární panely mají životnost více než čtyřicet let. Po splacení jejich ceny vyrábí slunce energii de facto zadarmo, pouze s minimálními náklady na průběžný servis elektrárny,“ uvádí k výhodám solární elektrárny pro firmy Vítězslav Skopal, předseda představenstva skupiny Solar Global.

Právě skupina Solar Global zahájila výstavbu největší střešní solární elektrárny v Česku. Fotovoltaické moduly pokryjí střechu logistického areálu u Kojetína. Čistá solární elektřina tak pomůže snížit rostoucí výdaje za energii a přispěje ke snížení emisí. Fotovoltaická elektrárna bude mít výkon téměř čtyři megawatty. První elektřinu dodá již během tohoto června.

Solární panely na střeše pomohou snížit výdaje za energii.
Archiv

Česká solární firma Solar Global s kořeny v Uherském Hradišti není ve fotovoltaice nováčkem. Za třináct let své existence se stala společností, která se prosadila napříč Evropou. Ve spolupráci s městem Schönwald například úspěšně dokončila stavbu velké solární elektrárny na rekultivované skládce v Německu. Na dobrou spolupráci s obcemi sází Solar Global také při novém rozvoji solární energetiky v Česku. Obce se rozhodně nemusí bát, že by fotovoltaika byla zásahem do jejich prostředí. Jde o tiché a bezemisní zařízení.

Solar Global byl také úspěšnou čistě solární českou společností v rámci prvního kola Modernizačního fondu. Díky podpoře postaví devět nových fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem téměř 32 megawattů. Ročně dodají do sítě skoro třicet gigawatthodin čisté elektřiny, která bude stoprocentně nezávislá na dodávkách z Ruska.

Programy pro všechny

„Bouře v cenách energií, kterou odstartoval pád některých alternativních dodavatelů, by měla být dostatečným impulzem k tomu, abychom podpořili alespoň částečnou soběstačnost domácností a firem pomocí úspor energie či vlastní instalací obnovitelných zdrojů. Rozdíl nákladů domácnosti v nezatepleném domě a domě s kvalitní izolací dělá desítky tisíc korun ročně,“ uvedl pro média začátkem března místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Konkrétním krokem vlády jsou nové Kotlíkové dotace, které nabízejí až 180 tisíc korun na výměnu starého kotle za tepelné čerpadlo. Program Nová zelená úsporám Light pak nabídne prostředky alespoň pro dílčí zateplení domu nebo výměnu oken. „Až 95procentní dotační podpora na výměnu neekologických kotlů je velkou motivací a příležitostí pro nízkopříjmové domácnosti k přechodu na energeticky smysluplné zdroje,“ dodává Jurečka. 

Klíčem jsou informace
Dovolujeme si vás pozvat na konferenci za účasti Mariana Jurečky, místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí, která se uskuteční 16. května od 14:00 v Olomouci. Program akce nabídne aktuální informace o možnostech podpory pro realizaci projektů solárních elektráren, bioplynových stanic či renovace budov za účelem úspor energie, které pomohou snížit výdaje za elektřinu a zemní plyn. Účastníci akce budou moci využít také odbornou konzultaci, která jim pomůže získat přehled o opatřeních vhodných pro zvýšení energetické soběstačnosti. Vedle ministra Mariana Jurečky vystoupí například Jan Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje, Petr Valdman, ředitel SFŽP, Zdeněk Tříska, výkonný ředitel Solar Global, Martin Schwarz, vedoucí sekce biometanu CZ Biom, či Martin Sedlák ze Svazu moderní energetiky. Podrobnosti a možnost registrace najdete na www.modernienergetika.cz.