Evropa je ekonomickým obrem, ale politicky je stále trpaslíkem. Je čas to změnit

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Celý článek
0

Praze chybí 85 tisíc bytů. Ceny ale nejsou přepálené, dál porostou, říkají developeři

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Celý článek
0

TikTok v USA asi fakt zakážou. Skončil nám život, šílí influenceři

Američtí uživatelé TikToku se šikují poté, co zákaz sociální sítě přijala i druhá komora Kongresu. Podle influencerů je zákon diskriminační a ničí jim podnikání. Pravděpodobně na něj zareagují smrští soudních žalob.

Američtí uživatelé TikToku se šikují poté, co zákaz sociální sítě přijala i druhá komora Kongresu. Podle influencerů je zákon diskriminační a ničí jim podnikání. Pravděpodobně na něj zareagují smrští soudních žalob.

Celý článek
0

Sledování nakažených v USA zkolabovalo

Donald Trump sliboval, že se v červnu může ekonomika opět otevřít, protože jeho vláda dokáže identifikovat epicentra nákazy. Nyní se ukazuje, že systém selhal.

Sledování nakažených v USA zkolabovalo
ilustrační foto | Profimedia.cz

Pracovníci Center pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), jež jsou obdobou českých hygienických stanic, v polovině června slibovali, často i na nátlak amerického prezidenta a jeho spolupracovníků, že je možné bezpečně otevírat americkou ekonomiku. I když počty nakažených stoupaly, případy měly být podrobně monitorovány, aby byla pandemie pod kontrolou. 

Časopis Forbes ale uvedl, že s odstupem několika měsíců soukromě hygienici přiznávají, že systém selhal, protože dlouhodobě nemají dostatek dat. Nemoc se tak v americké populaci nekontrolovaně šíří. 

Agentura CDC přiznala, že počet nakažených je natolik vysoký, že není možné všechny do systému zanést a vydávat doporučení pro úřady napříč Spojenými státy. Vyšlo najevo, že CDC zadala zakázku na vybudování nového systému sledování nakažených firmě Mitre Corporation, jež je zapojena do podobných projektů sledování lidí například pro FBI. Pracuje také pro Pentagon.

Virus odumírá

Zakázku za 16,5 milionu dolarů firma získala v červnu, kdy bylo v Americe nakaženo 2,5 milionu lidí. V té době americký prezident Donald Trump ohlašoval, že virus odumírá a není problém otevřít americkou ekonomiku. 

Spojené státy jsou dosud pandemií covidu-19 postiženy nejsilněji ze všech zemí na světě. Už zaznamenaly téměř sedm milionů nakažených, přes 200 tisíc lidí zemřelo.  

Forbes upozornil na to, že CDC vydávala už v květnu doporučení jednotlivým americkým státům, jak postupovat při zvládání pandemie, aniž měla potřebná data o šíření viru v populaci. Agentura je nyní společně s Trumpem kritizována, že od června docházelo k rozvolňování karantény bez patřičných znalostí o epidemii čínské chřipky.

Úmyslná ignorace

Demokratický senátor z Oregonu Ronald Wyden tvrdí, že Trumpova administrativa úmyslně ignorovala informace o tom, že CDC nemá dostatek vybavení, aby mohla sledovat šíření viru. Přitom doporučila otevření škol i ostatních sektorů ve společnosti. „200 tisíc Američanů zemřelo, ale Donald Trump stále nemá ponětí o národním plánu, jak testovat a sledovat nakažené,“ kritizuje Wyden. 

Zlepšit situaci má program Sara Alert od společnosti Mitre, jež je financovaná z amerického rozpočtu. Hygienici mohou do systému zanášet nakažené a monitorovat jednotlivce i domácnosti a sledovat, jak se u nich nákaza projevuje. Své příznaky mají lidé každý den posílat e-mailem nebo textovou zprávou. To by mělo americkým úřadům pomoci určit, kdo potřebuje zdravotní péči.

Už v červenci byl tento systém vyzkoušen v některých částech USA – ve státech Arkansas, Maine, Pensylvánie nebo Vermont. Nebyly dosud ale zveřejněny žádné informace, jak nový nástroj funguje. Samotná společnost Mitre nechce výsledky komentovat. Není ani stanoveno datum, kdy by měl být program dostupný na celonárodní úrovni.

Sara snad pomůže

„Tento systém nám umožňuje snadněji identifikovat sekundární případy, což skutečně vede k lepšímu zvládání center nákazy ve společnosti, což byl dosud problém," pochválil program hlavní epidemiolog státu Arkansas Michael Cima. 

Američtí epidemiologové z CDC doufají, že jim Sara Alert v budoucnu umožní lépe zvládat šíření epidemií v populaci, která čítá 328 milionů. Měl by vzniknout celoamerický registr pro sledování nemocí. Nejprve ale musí být vyzkoušen v pilotní fázi. 

Společnost Mitre také pracuje na projektu podpory takzvané rekonvalescentní plazmy, jež pochází od vyléčených pacientů s covidem-19 a obsahuje protilátky. 

Počty nakažených byly v USA nejvyšší v polovině července, kdy denní přírůstky činily přes 70 tisíc. Nyní se pohybují pod 40 tisíci denně. Sara Alert by tak mohla přinést více informací o tom, jak velkou katastrofu šíření koronaviru z Wu-chanu pro americkou společnost znamená a jak se s tím dokázala vládní administrativa popasovat, případně zda celou situaci svými kroky ještě nezhoršila. 

Politický tlak na odborníky

Web Vox poukázal na to, že Trump od jara podkopává úsilí epidemiologů a hygieniků zvládat šíření koronaviru. Jeho spolupracovníci navíc některé příliš negativní zprávy a závěry Center pro kontrolu a prevenci nemocí upravovali, aby nemoc vypadala méně nebezpečně, než tomu bylo ve skutečnosti. 

Docházelo také k politickému nátlaku na odborníky v CDC. Zadržela se na měsíc zpráva, že používání hydroxychlorochinu, který propagoval Trump jako lék na covid, je rizikové. Byla také kritizována zpráva o tom, že Spojené státy neprovádějí dostatek testů v populaci. Autoři odborných zpráv byli často nuceni, aby svá stanoviska přeformulovali. „Trump a jeho lidé se cíleně pokoušeli zamaskovat skutečný rozsah epidemie,“ konstatoval Vox